hírlevél 2018.04.12.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

  1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2018. március
  2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: május 14-én
  3. Zsebtörvénytár frissítés
  4. Tűzvédelmi szakvizsgák: országszerte
  5. Munkavédelmi hírek
    • Visszautasítható-e a túlóra?
    • Új korszak kezdődik május végén az uniós adatvédelmi csomag hatályba lépésével
    • Amit tudni kell a GYES utáni visszatérésről
    • Látványos felvonulással kezdődik a VIII. Országos Rendőr- és Tűzoltónap

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2018. március

A változások legfrissebb jegyzékét erre a linkre kattintva lehet letölteni.
A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

A nemzetgazdasági miniszter 6/2018. (III. 1.) NGM rendelete a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet módosításáról - Megjelent: MK 2018/29. (III. 01.) Hatályos: 2018. 03. 04.

A statisztikai célú területi egységek nómenklatúrájának (NUTS) létrehozásáról szóló 1059/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet mellékleteinek módosításáról szóló 2016. november 21-i (EU) 2016/2066 bizottsági rendelet 1. cikkével kapcsolatban a végrehajtáshoz szükséges rendelkezéseket állapít meg.” 1. melléklet a 6/2018. (III. 1.) NGM rendelethez „4/a. számú melléklet az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelethez módosított munkabaleseti jegyzőkönyvet vezet be, elsősorban a kivizsgálást végzők adatainak rögzítésében, és a baleset földrajzi helye: A  kódnégyzetekbe EU-tagállamok esetén a  jegyzőkönyv kitöltésekor hatályos, az  Eurostat által kiadott NUTS kódokat kell beírni, az  első két kódnégyzetbe az  országot jelölő betűket, a  következő három kódnégyzetbe a  munkabaleset helyszíne szerinti megyekódot. Nem EU-tagállam esetén az  első három kódnégyzetbe a NEU kifejezést, ha nem áll rendelkezésre egyértelmű információ a munkabaleset földrajzi helyéről, akkor az UNK kifejezést kell beírni.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: fél napos képzés

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2018. május 14. (hétfő) 
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni. 
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben a www.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák: most országszerte

Öt évvel ezelőtt változott a tűzvédelmi szakvizsga rendelet, ezért így az akkor viszonylag sokan szakvizsgáztak az alábbi foglalkozási ágakból:
4. Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
12. Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők.
13. Beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
14. Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzők.
15. Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
16. Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők.

Az akkor szakvizsgázók bizonyítványainak érvényessége mostanában fog tömegesen lejárni, nézze meg, hogy az Ön kollégáinak meddig érvényes. Most vidéken is tartunk szakvizsgákat azokon a környékeken, ahol öt éve is volt csoport, így jóval kevesebb utazással aktualizálni tudja ezeket.

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

  • 2018. április 13-án Kiskunfélegyházán: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. április 18-án Szekszárdon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. április 19-én Veszprémben, Győrben: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. április 24-én  Budapesten: : 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Visszautasítható-e a túlóra?
Vajon megtagadhatja-e a munkavállaló a túlórát? A rendkívüli munkaidő előírására szigorúbb korlátok vonatkoznak, mint a rendes munkaidő szerinti beosztásra, de ha az elrendelés törvényi feltételei létrejönnek, a teljesítése kötelező, ha mégsem, akkor az akár a munkaviszony megszüntetését is jelentheti. Tovább a cikkhez.

Új korszak kezdődik május végén az uniós adatvédelmi csomag hatályba lépésével
A 2016-ban elfogadott általános európai adatvédelmi rendelet (GDPR) május 25-én lép hatályba, a bűnügyi irányelvvel együtt. Ez a két jogszabály alapjában változtatja meg a nemzeti adatvédelmi gyakorlatot, többek között "megfordul a bizonyítás", a jövőben az adatkezelőnek kell bizonyítania, hogy megfelel a rendelet előírásainak. Tovább a cikkhez.

Amit tudni kell a GYES utáni visszatérésről
Gyakran előfordul, hogy a munkavállaló és a munkáltató sem biztosak abban milyen jogok illetik meg a GYES-ről, GYED-ről visszatérőket. Tovább a cikkhez.

Látványos felvonulással kezdődik a VIII. Országos Rendőr- és Tűzoltónap
Április 21-én ismét izgalmas közösségi térré alakul a budapesti Városliget. Immár nyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az a nagyszabású országos rendezvény, amely rendhagyó keretek között mutatja be a rendőrség és a katasztrófavédelem munkáját. Tovább a cikkhez.