hírlevél 2018.11.08.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

  1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2018. október
  2. A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tapasztalatai
  3. Munkavédelmi konferencia november 9-én: betelt
  4. Zsebtörvénytár frissítés
  5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
  6. Munkavédelmi hírek
    • Milyen szabályozás vezethető be a munkahelyi dohányzásra?
    • Megszűnnek a munkaügyi bíróságok
    • Tanácsaink a fűtési szezonra!
    • Pogácsa helyett gyümölcs a meetingen: a cégek nyitottak az egészséges munkahelyi táplálkozás iránt

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2018. október

Az októberben történt változások teljes jegyzéke innen letölthető.
A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

38/2018. (X. 31.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeleteknek a Nemzeti Népegészségügyi Központ létrehozásával összefüggő módosításáról -- Megjelent: MK 2018/167. (10.25) -- Hatályos: 2019. 11. 01.

Többek között módosítja a fizikai tényezők (elektromágneses terek) hatásának kitett munkavállalókra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről szóló 33/2016. (XI. 29.) EMMI rendeletet

A kockázatértékelés során a munkáltató azonosítja és értékeli a munkahelyen létező elektromágneses tereket, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (a továbbiakban: NNK) honlapján közzétett, az Európai Bizottság által kiadott „Elektromágneses terek 1. kötet: Gyakorlati útmutató” c. módszertani útmutatót.
Ha a munkahelyen vagy a berendezés üzembe helyezésének helyén az expozíció feltételeire alkalmazhatók, a munkáltató elfogadhatja a gyártó vagy a forgalmazó által a berendezésre vonatkozóan megjelölt kibocsátási szinteket és más megfelelő biztonsági adatokat is.
7. § (1) Az elektromágneses terek jelentette kockázatra vonatkozó értékelés elkészítése munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősül.
(2) Az (1) bekezdés szerinti kockázatértékelést kizárólag munkaegészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy készítheti el.
Az (1) bekezdés szerinti kockázatértékelés elkészítésére az NNK „Munkahelyi elektromágneses sugárvédelem” elnevezéssel évente legalább egy alkalommal továbbképzési lehetőséget biztosít.

A munkavédelmi hatóság 2018. III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatai

2018. I-III. negyedévben a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka 10.701 munkáltatóra terjedt ki, amelynek során az állami tisztviselők ellenőrizték az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását. Ez 7%-kal alacsonyabb az előző év azonos időszaknál.
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának jelentése innen tölthető le.

Munkavédelmi konferencia november 9-én: BETELT

(Nagy örömünkre) olyan sokan jelentkeztek a holnapi (2018. november 9-ei) Munkavédelmi Konferenciánkra, hogy már nem tudunk több jelentkezőt fogadni, tele van a terem, úgyhogy ha eddig nem küldte el a jelentkezését, ma már ne tegye.
Ha valamiért nem tudott eljönni, de nagyon érdekli az egyik - vagy az összes - előadás, van ötletünk:

  1. Ha Ön "Nefeledd" munkavédelmi klub tag: felvesszük videóra az előadásokat és némi utómunka (vágás, egyebek) után feltöltjük ezeket a klub belső/zárt oldalaira, onnan le tudja majd tölteni és megnézni.
     
  2. Ha Ön még nem klubtag: lépjen be a klubba és ugyanezt megteheti. Január elsejétől lehet legközelebb csatlakozni a klubhoz (csak naptári negyedévenként fogadunk új tagokat: jan, ápr, júl, okt), úgyhogy december végén jelentkezzen ezen a linken és legyen klubtag. Nem csak a Konferencia előadások letöltése miatt, hanem csomó más előnye is van a klubtagságnak, nézze meg itt.

Ezek az előadások lesznek holnap a Konferencián::

  • Soltész Gábor (QLM Logistics Solutions Kft): Raktárbiztonság, dokkoló állások biztonsága, épületen belüli biztonság
  • Perlaki Géza: Gépkezelők betanítása és nem veszélyes gépek üzembehelyezése
  • Dr. Zamecsnik Tamás és Dr. Czink Péter (Zamecsnik, Pósfai és Társai Ügyvédi Iroda): A munkahelyi baleset büntetőjogi aspektusai a szakember szemszögéből
  • Berencsi Bence (Saasco Kft): Fényfüggönyök elhelyezési szabályai és ellenőrzésük (ipari gépek biztonsága)
  • Berencsi Bence (Saasco Kft): Az ipari gépek védőburkolatainak kiválasztási és kialakítási szabályai

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát.
Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést.
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz, a klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

Fontos 1) :
Ebben az évben utoljára lesz 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők és 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők számára szakvizsga.

Fontos 2) :
Újdonság: tartunk egy 9-es szakvizsgát november 16-án.

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

  • 2018. november 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. november 15-én és 16-án Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is, valamint 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is
  • 2018. november 16-án Budapesten: 9. kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők)
  • 2018. november 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. december 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken.

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél.
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Milyen szabályozás vezethető be a munkahelyi dohányzásra?
Korlátozhatja vagy megtilthatja a munkáltató a munkahelyi dohányzást, vagy tűrnie kell az alkalmazottai káros szenvedélyét és azt, hogy "lógnak" az alkalmazottak a munkából? Tovább a cikkhez.

Megszűnnek a munkaügyi bíróságok
Az mfor.hu szerint az igazságügyi miniszter benyújtotta a parlamenthez a közigazgatási felsőbíróság felállításáról szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében egy új felsőbíróság veszi át a jelenleg működő közigazgatási és munkaügyi bíróságok feladatait, utóbbi szervezetek meg is szűnnek. Tovább a cikkhez.

Tanácsaink a fűtési szezonra!
Itt a fűtési szezon! Időben gondoskodjon tüzelő, fűtő berendezései időszakos karbantartásáról. Igazgatóságunk ezúton szeretné felhívni a lakosság figyelmét a fűtésszezon beköszöntével lesben álló veszélyforrásokra. Tovább a cikkhez.

Pogácsa helyett gyümölcs a meetingen: a cégek nyitottak az egészséges munkahelyi táplálkozás iránt
Az étrendi kockázatok közül az elégtelen gyümölcsfogyasztást az olajos magvak és diófélék elégtelen fogyasztása követi, majd a magas só, a kevés zöldség- és rostbevitel következik. A munkahelyi egészségfejlesztő programok azonban csökkenthetik ezeket a kockázatokat. Az általunk megkérdezett gyümölcskiszállító és catering cégek közös tapasztalata az, hogy a vállalatok egyre nyitottabbak az egészséges táplálkozás iránt, és hajlandóak a dolgozóik egészsége és motiváltsága érdekében olyan szempontokra is forrást biztosítani, melyek korábban feleslegesnek tűntek. Tovább a cikkhez.