Hírlevél 2021.09.16.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A munkavédelmi hatóság 2021. I. félévi ellenőrzési tapasztalatai
 2. Munkabalesetek alakulása: 2021. I. félév
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Ezért veszélyes irodában dolgozni
  • 12 órás vagy hatórás munkanap?
  • Testkamerát kapnak a mentősök
  • Szabványok alkalmazhatósága a magyar tűzvédelemben

Üdvözlettel:
Kling Péter

A munkavédelmi hatóság 2021. I. félévi ellenőrzési tapasztalatai

Megjelent az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának jelentése a Munkavédelmi Hatóság 2021. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól.
A jelentés innen tölthető le.

Tájékoztató a munkabalesetek alakulásáról: 2021. I. félév

Megjelent az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása a munkabalesetek alakulásáról 2021. I. félévre vonatkozóan.
A Munkabaleseti statisztika a 2021. augusztus 8-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza.
A tájékoztató innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2021. szeptember 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2021. október 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2021. október 13-án és 14-én Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2021. október 13-án és 14-én Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • 2021. szeptember végén és október közepén Budapesten: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás vezetők
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Ezért veszélyes irodában dolgozni
Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban az unió lakosságának 45 százaléka, a magyar lakosságnak pedig 30 százaléka, azaz mintegy 3 millió ember él és dolgozik az egészséget is károsító 55 decibeles határértéknél nagyobb zajszint mellett. A nyitott – open office – irodákban a zajszennyezés mértéke eléri, sőt meg is haladja az egészségügyi határértéket. Tovább a cikkhez.

12 órás vagy hatórás munkanap?
Miközben nem egyszer írtunk már arról, hogy egyre több helyen kísérleteznek a négynapos munkahéttel, a rövidebb munkaidővel, a világon ennek az ellenkezőjére is bőven van példa. Ilyen például a kínai „996-os munkakultúra”, ami annyi tesz, hogy a dolgozók reggel 9-től este 9-ig dolgoznak, a hét hat napján. Miközben az Egyesült Államokban és Európában is, már a 8 órás munkanap és a 19. században elindított 40 órás munkahét is idejétmúltnak tűnik. Tovább a cikkhez.

Testkamerát kapnak a mentősök
A testkamera mellett tele-medicinás eszközöket is kapnak az OMSZ Ügyeleti Szolgálatának Hajdú-Bihar megyei dolgozói. Tovább a cikkhez.

Szabványok alkalmazhatósága a magyar tűzvédelemben
Vajon csak a nemzeti szabványokkal lehet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban meghatározott biztonsági szintet elérni? Tovább a cikkhez.