Hírlevél 2021.09.30.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkahelyi biztonság és egészségvédelem a 2021. évi világkongresszuson
 2. Az EU munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi stratégiai kerete: 2021–2027
 3. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • A+A kiállítás: munkahelyi és kiállítási biztonság: 2021. október 26-29, Düsseldorf
  • Növekszik a halálos munkahelyi balesetek száma, ezek a legveszélyesebb területek
  • Gyomorforgató körülmények a vágóhídon: még kézmosási lehetőség sem volt
  • Suzuki Vitarákon érkeznek a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrök
  • Home office-ban nincs túlóra? Munkaidő otthon - a munkajogász szemével
  • Mikor és milyen kávét iszik a magyar dolgozó?
  • Létesítési hibák az Etele Plazában

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkahelyi biztonság és egészségvédelem a 2021. évi világkongresszuson

Az EU-OSHA szeptember 20. és 23. között több mint 150 szakértővel online vett részt a munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel (OSH) kapcsolatos fontos témák megvitatásában, technikai ülések, szimpóziumok és vitaindító beszédek keretében.

A küldöttek megosztják egymással a munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatos, régóta fennálló kihívások kezelésére vonatkozó ismereteiket, megvitatják a változó munka világának következményeit, és ötleteket tárnak fel a megelőzés kultúrájának előmozdítására.

Az EU-OSHA bemutatja az új és újonnan felmerülő kockázatokról szóló 2019. évi európai vállalati felmérés és az OSH Barométer legfontosabb adatait, megvitatja a munka új formáinak a munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra gyakorolt hatásait, és tippeket oszt meg a digitális kommunikáció felhasználásával kapcsolatban, mint például a munkahelyi balesetek megelőzésének a „Vision Zero” megközelítés segítségével történő előmozdítása.

Tekintse meg a Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Világkongresszus programját! Tovább a részletekhez.

Munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi stratégiai keret: 2021–2027

Az Európai Bizottság 2021–2027-es munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi stratégiai kerete meghatározza a főbb prioritásokat és intézkedéseket a munkavállalók egészségének és biztonságának javításához, a gazdaság, a demográfia és a munkavégzési minták gyors változásainak kezelésével. További információk itt olvashatók.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól már csak kb. 1 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2021. október 1-jétől él majd.
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2021.  október 7-én  Budapesten: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás vezetők
 • 2021. október 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2021. október 13-án és 14-én Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2021. október 13-án és 14-én Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • 2021. október 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

A+A kiállítás: munkahelyi és kiállítási biztonság: 2021. október 26-29, Düsseldorf
Komoly egészségügyi óvintézkedésekkel jön az A+A kiállítás idén – a szervezők mindenkit biztosítottak arról, hogy az október 26-29. között, Düsseldorfban zajló szemle idején nem csak bemutatják, hanem alkalmazzák is az egészségügyi óvintézkedéseket. A „hagyományos”, személyes jelenlétet megkövetelő vásár bizonyos eseményeit ingyenesen, online is közvetítikTovább a cikkhez.

Növekszik a halálos munkahelyi balesetek száma, ezek a legveszélyesebb területek
Minden ötödik dolgozó a fővárosban és Pest megyében szenvedett munkahelyi balesetet - derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium adataiból. Tovább a cikkhez.

Gyomorforgató körülmények a vágóhídon: még kézmosási lehetőség sem volt
Azonnali hatállyal felfüggesztették egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhíd működését, amelynél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei a Közbeszerzési Hatóság (KH) munkatársaival együttműködve súlyos szabálytalanságokat tártak fel. Tovább a cikkhez.

Suzuki Vitarákon érkeznek a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrök
A munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekhez negyven darab Suzuki Vitarát vásárolt a kormány bruttó 254 millió forintért - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Tovább a cikkhez.

Home office-ban nincs túlóra? Munkaidő otthon - a munkajogász szemével
Munkajogászként a legkülönbözőbb jelzéseket kapom annak tekintetében, hogy az otthon munkát végzők többet vagy kevesebbet dolgoznak-e, mint az irodában. A többség, úgy tűnik, mintha több időt töltene érdemi munkavégzéssel otthon, és azt intenzívebben is teszik, mint korábban. Nem egyszer családon belül is konfliktust okoznak a túl korai vagy túl késői telefonok; a rövid, egyértelműen extra munkát igénylő határidők. Tovább a cikkhez.

Mikor és milyen kávét iszik a magyar dolgozó?
A kávé világnapja alkalmából a Costa Coffee és a GKI Digital közös felmérésben kutatta a munkahelyi kávézási szokásokat. Kiderült, hogy a munkahelyen kávézók fele számára a munkáltatója ingyen biztosítja a kávét, a többiek maguk veszik vagy viszik be a napközbeni koffeinadagjukat. A jó munkahelyi kávé fontos munkavállalói elvárás lett. Tovább a cikkhez.

Létesítési hibák az Etele Plazában
Létesítési hibák és tűzvédelmi használati szabályok megsértésének sora Budapest új bevásárlóközpontjában.
Megnyílt Budapest új, Magyarország első okosplázája Újbudán, az Etele téren. Kíváncsiak voltunk, tűzvédelmi területen esetleg milyen új mérnöki megoldások születtek. Néhány típushibát a galériában lehet megtekinteni. Tovább a cikkhez.