Hírlevél 2011.11.11.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2021. október
 2. Mozogjunk sokat munka közben: hogyan maradjunk aktívak és előzzük meg a váz- és izomrendszeri megbetegedéseket
 3. Zsebtörvénytár frissítés
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Közép-Magyarországon is elindult az ingyenes munkajogi és foglalkoztatási tanácsadás
  • Ingyenes e-learning tananyag készült kkv-k számára
  • Egyetlen cég sem vállalta eddig az oltás kötelezővé tételét
  • Tűzoltástaktikai szempontok hibrid és elektromos járműveknél
  • Egészségkárosodást okozhat a szélturbina?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2021. október

A változások legfrissebb jegyzéke erre a linkre kattintva tekinthető meg.

A változások közül az alábbi jogszabály emelhetők ki:

599/2021. (X. 28.) Korm. rendelet a koronavírus elleni védőoltásnak az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak által történő kötelező igénybevételéről
Megjelent: MK 197/2021 (X.28.) Hatályos: 2021. 11.01.

2. § (1) Az a foglalkoztatott, aki e rendelet hatálybalépése előtt nem vette fel a ... koronavírus elleni védőoltást, az állampolgárok egészségének és életének megóvása és a közfeladatok akadálytalan ellátása érdekében köteles
*2021. december 15. napjáig felvenni, ha a munkavégzés során ügyfelekkel rendszeresen találkozik, vagy
*2022. január 31. napjáig felvenni ...
(8) Ha a foglalkoztatott a védőoltást a … határidőn belül nem vette fel, vagy az … orvosi szakvéleményt nem mutatta be, a foglalkoztatott részére a munkáltató fizetés nélküli vagy illetmény nélküli szabadságot rendel el.
(9) A munkáltató - a foglalkoztatásra irányadó jogszabálytól eltérően - a foglalkoztatott jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti, ha a fizetés nélküli szabadság … elrendelésétől számítva egy év eltelt, és
a) a foglalkoztatott a védőoltás felvételét nem igazolta a munkáltató felé …, és
b) a foglalkoztatott az … orvosi szakvéleményt nem mutatja be.

Új jogszabályok:

598/2021. (X. 28.) Korm. rendelet a munkahelyek koronavírus elleni védelméről
Megjelent: MK 197/2021 (X.28.) Hatályos: 2021. 11.01.

§ (1) E rendelet célja annak biztosítása, hogy a munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és vállalkozások jogot kapjanak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás felvételét a foglalkoztatottak számára, ha ezt szükségesnek látják az ott dolgozók biztonsága érdekében.
5. § (1) A Kormány e rendelet hatályát a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja.

Mozogjunk sokat munka közben: hogyan maradjunk aktívak és előzzük meg a váz- és izomrendszeri megbetegedéseket

Üljünk kevesebbet és mozogjunk többet munkahelyünkön! Új tájékoztatónk elmagyarázza, hogyan keríthetünk sort bármilyen munka során a testmozgásra.
A rövid útmutató rámutat az ülőmunkával összefüggő váz- és izomrendszeri, és egyéb egészségügyi problémákra, és vázolja, hogy mit tehetnek a munkáltatók és a munkavállalók annak érdekében, hogy a mozgás a mindennapi rutin részévé váljon, valódi, munkahelyi példákat sorol fel, és további forrásokra mutató hivatkozásokat is feltüntet. A csatolt infografika a főbb tippeket és tanácsokat is tartalmazza.
További információk itt találhatók az Európai Munkahelyi és Egészségvédelmi Ügynökség honlapján.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez!
Aki régebben megvette a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát.
Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítéshez szükséges jelszót. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2021. november 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2021. december 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Közép-Magyarországon is elindult az ingyenes munkajogi és foglalkoztatási tanácsadás
Az ügyfelek eddig elsősorban munkajogi, társadalombiztosítási ügyekben fordultak a tanácsadó-hálózathoz. Tovább a cikkhez.

Ingyenes e-learning tananyag készült kkv-k számára
A válságkezeléstől a nemzetközi terjeszkedésen át a generációváltás témaköréig nyújt átfogó tudást az a 9 modulból álló, 70 órás e-learning tananyag, amelyet a kkv-k ingyenesen érhetnek el, és amely biztosítja például, hogy a cégvezetők saját idejükhöz igazítva, rugalmasan haladhassanak a tudnivalók elsajátításában. Tovább a cikkhez.

Egyetlen cég sem vállalta eddig az oltás kötelezővé tételét
A jelenlegi munkerőhiányos helyzetben a versenyszféra vállalatai nem engedhetik meg maguknak, hogy bevezessék a kötelező oltást. Tovább a cikkhez.

Tűzoltástaktikai szempontok hibrid és elektromos járműveknél
Napjainkban egyre több gyártó modelljeiből választhatunk elektromos autót. Világszerte és hazai szinten is számolhatunk azzal, hogy egyre több lesz forgalomban – a prognózisok szerint 2030-ban 400 ezer – vagyis fel kell készülnünk az ezekkel kapcsolatos kihívásokra, amelyek döntően az akkumulátorokkal kapcsolatosak. Tovább a cikkhez.

Egészségkárosodást okozhat a szélturbina?
Egy francia bíróság szerint egészségkárosodást okoz az ún. „szélturbina-szindróma”, miután egy házaspár azt állította, hogy egészségkárosodást szenvedtek, mert szélerőművet építettek a lakóhelyük közelében.
Valószínűleg ez az első ilyen ítélet Franciaországban, amelyben egy belga párnak több mint 100 000 euró kártérítést ítélt meg a bíróság. Tovább a cikkhez.