Hírlevél 2022.06.23.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A számítástechnikai eszközzel végzett távmunka munkavédelmi szabályai
 2. Új dokumentum-csomag: OTSZ 2022
 3. Tájékoztató az Országos Munkavédelmi Bizottság 2022. május 26-27-i plenáris üléséről
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Elkezdődött a jogszerű foglalkoztatás nyári ellenőrzése
  • 4 napos lesz a munkahét?
  • Meddig köteles dolgozni a munkavállaló, ha felmond
  • Négy megyében tűzgyújtási tilalom van
  • A munkavállalói közrehatás hatása a munkáltatói kárfelelősség terjedelmére
  • Hogyan és hova telepítsünk füstérzékelőt lakásban?

Üdvözlettel:
Kling Péter

A számítástechnikai eszközzel végzett távmunka munkavédelmi szabályai

A veszélyhelyzet idején a távmunkavégzésnél alkalmazott munkavédelmi szabályok 2022 június elsejével bekerültek a munkavédelmi törvénybe.
A munkáltató írásos tájékoztatást ad a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörülmények szabályairól. A munkáltató tájékoztatása alapján a munkavégzés helyét a munkavállaló szabadon választhatja meg.
A tájékoztató összefoglalja a számítástechnikai eszközzel végzett távmunka munkavédelmi szabályait, valamint a melléklete a munkáltató írásbeli tájékoztatásának elkészítésében nyújt segítséget. A dokumentum innen tölthető le.

Új dokumentum-csomag: OTSZ 2022

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2022. évi változása rengeteg olyan módosítást hozottami miatt a régebben készült/meglévő tűzvédelmi szabályzatokat át kell dolgozni. Ehhez a munkához készült ez a dokumentum-csomag segédlet, amiben a 2022. június 13-tól érvényes OTSZ szerint kidolgozott dokumentumok vannak, illetve olyan egyéb segédanyagok, amik megkönnyítik a régi/jelenlegi tűzvédelmi dokumentumok (szabályzatok, használati szabályok, kiürítéssel, ill. ellenőrzéssel, karbantartással, felülvizsgálattal kapcsolatos dokumentumok) átdolgozását. 

Ez a dokumentum-csomag a 2020-ban kiadott anyag (az OTSZ 2020 dok.csomag) felülírt, átdolgozott kiadása.
A dokumentum-mintákban kiemelten vannak megjelenítve a 2022-es változások.

Erre a linkre kattintva megtekinthető, hogy milyen dokumentumok találhatók a csomagban.
Bővebb információ és megrendelés a webáruházunkban: ezen a linken.

Tájékoztató az Országos Munkavédelmi Bizottság 2022. május 26-27-i plenáris üléséről

Megjelent a tájékoztatás az Országos Munkavédelmi Bizottság 2022. május 26-27-i plenáris üléséről, mely a GINOP-5.3.7 projekt finanszírozásával valósult meg. Az összefoglaló innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. június 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. július 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Elkezdődött a jogszerű foglalkoztatás nyári ellenőrzése
A nyári időzítést a kiemelkedő mértékű feketefoglalkoztatással jellemezhető építőipar aktivitása és a több ágazatban nagy számban megjelenő időszakos munkahely indokolja. Tovább a cikkhez.

4 napos lesz a munkahét?
Kell-e nekünk a 4 napos munkahét? Ezen ötletel rengeteg munkaadó világszerte, egyetemek kutatják a hatásokat. Akadnak cégek, ahol már ilyen formában dolgoznak. Milyen előnyei és hátrányai látszanak? Valóban produktívabb, boldogabb lesz a munkavállaló? Tovább a cikkhez.

Meddig köteles dolgozni a munkavállaló, ha felmond
A munkaviszony leggyakrabban felmondással vagy közös megegyezéssel szűnik meg. Meddig köteles munkát végezni a dolgozó felmondás esetén? Fel kell-e őt menteni a munkavégzés alól? Mennyi időre szólhat a felmentés? Dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszolja meg a legfontosabb kérdéseket a Munkajog blogon. Tovább a cikkhez.

Négy megyében tűzgyújtási tilalom van
A nagy meleg hatására megnőtt a szabadtéri tüzek veszélye, ezért szerdától visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Tovább a cikkhez.

A munkavállalói közrehatás hatása a munkáltatói kárfelelősség terjedelmére
A munkavállalói magatartás, a munkavállalói közrehatás befolyásolja a munkáltató munkajogi kárfelelősségének alakulását azzal, hogy két ponton kapcsolódik a felelősséghez. Az egyik kapcsolódási pont a kártérítési felelősség alóli mentesülés körében jelenik meg. A másik pont pedig a kármegosztás. Sorozatunk záró részében a kárenyhítési kötelezettség megszegéséről és a munkavállalói közrehatás és a kármegosztás arányáról szólunk. Tovább a cikkhez.

Hogyan és hova telepítsünk füstérzékelőt lakásban?
A Magyar Tűzoltó Szövetség, a MABISZ és a Füstmentes.hu támogatásával a lakástüzek és az abból eredő sérülések és halálesetek csökkentése érdekében 700 füstérzékelő ingyenes eljuttatását szervezi az Önkéntes Tűzoltók közreműködésével. A telepítéshez készített praktikus útmutatót tesszük közzé.
A kampánnyal kapcsolatos tudnivalók a Magyar Tűzoltó Szövetség oldalán olvashatók; a telepítési útmutató pedig ide kattintva tölthető le.