Hírlevél 2022.07.07.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A méh- és darázscsípés veszélyei
 2. Frissült a munkavédelmi érdekképviseletről szóló tájékoztató
 3. Új dokumentum-csomag: OTSZ 2022
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Egyre több a munkabaleset itthon
  • Visszarendelhet-e a főnököm a szabadságomról?
  • Már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom
  • Tűzoltó készülékek üzemeltetői ellenőrzése
  • Infravörös kamerák a tűzvédelemben

Üdvözlettel:
Kling Péter

A méh- és darázscsípés veszélyei

Megjelent az TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának figyelemfelhívása a méh- és darázscsípés veszélyeivel kapcsolatban.
Az idei nyár különösen kedvezett a darazsak, méhek zavartalan szaporodásának és fejlődésének, ezért a Technológiai És Ipari Minisztérium (TIM) Munkavédelmi Irányítási Főosztálya (MVIF) fokozott elővigyázatosságra kéri a szabadtéren tevékenységet végző munkáltatókat és munkavállalókat.
A felhívás innen tölthető le.

Frissült a munkavédelmi érdekképviseletről szóló tájékoztató

A munkavédelem országos érdekegyeztető szerve, az Országos Munkavédelmi Bizottság megújította a munkavédelmi érdekképviseletről szóló tájékoztatását és ajánlását.
Az országos munkavédelmi bizottság tájékoztatása és ajánlása a munkavédelmi érdekképviselet, érdekegyeztetés egyes kérdéseiről - letöltés innen lehetséges..
Függelék letöltése az ajánláshoz - Munkavédelmi képviselők választásának szabályai.
A Függelék 1-20. mellékletének letöltése szerkeszthető formában.

Új dokumentum-csomag: OTSZ 2022

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2022. évi változása rengeteg olyan módosítást hozottami miatt a régebben készült/meglévő tűzvédelmi szabályzatokat át kell dolgozni. Ehhez a munkához készült ez a dokumentum-csomag segédlet, amiben a 2022. június 13-tól érvényes OTSZ szerint kidolgozott dokumentumok vannak, illetve olyan egyéb segédanyagok, amik megkönnyítik a régi/jelenlegi tűzvédelmi dokumentumok (szabályzatok, használati szabályok, kiürítéssel, ill. ellenőrzéssel, karbantartással, felülvizsgálattal kapcsolatos dokumentumok) átdolgozását. 

Ez a dokumentum-csomag a 2020-ban kiadott anyag (az OTSZ 2020 dok.csomag) felülírt, átdolgozott kiadása.
A dokumentum-mintákban kiemelten vannak megjelenítve a 2022-es változások.

Erre a linkre kattintva megtekinthető, hogy milyen dokumentumok találhatók a csomagban.
Bővebb információ és megrendelés a webáruházunkban: ezen a linken.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. július 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. augusztus 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Egyre több a munkabaleset itthon
A munkabalesetben megsérültek és elhunytak száma is növekedett tavaly. Míg 2020-ban 64-en, 2021-ben már 84-en vesztették életüket valamilyen munkabalesetben. Tovább a cikkhez.

Visszarendelhet-e a főnököm a szabadságomról?
A szabadság minden munkavállalónak alanyi jogon jár és elengedhetetlenül fontos a feltöltődéshez, regenerálódáshoz. A munkáltatónak is érdekében áll, hogy munkavállalói kipihenhessék magukat, ezáltal növelve későbbi hatékonyságukat. De mi történik akkor, ha a főnök visszahívja a szabadságról a beosztottat? Van hozzá joga? Tovább a cikkhez.

Már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom
Július 2-án 00:00 órától tűzgyújtási tilalom lép érvénybe az egész országban. Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban. Tovább a cikkhez.

Tűzoltó készülékek üzemeltetői ellenőrzése
Alapesetben legalább 3 havonta szükséges az ellenőrzés és annak eredményének dokumentálása. Tovább a cikkhez.

Infravörös kamerák a tűzvédelemben
Hosszú vita előzte meg az infravörös kamerák tűzvédelmi alkalmazását. Most a német VdS követelményeket és vizsgálati módszereket dolgozott ki az infravörös kamerák biztonságos hőmérséklet-felügyeleti alkalmazására. Ezeket nehéz körülmények között is fel lehet használni a termikus rendellenességek korai stádiumban történő észlelésére. Tovább a cikkhez.