Hírlevél 2022.11.24.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A munkaeszközök biztonsága - letölthető ITM kiadvány
 2. BM kormányrendeletek módosítása
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Interaktív videókampány indult a jogszerű foglalkoztatásért
  • Tűzmegelőzésről, kéményseprésről társasházkezelőknek
  • Távmunka költségtérítés 2022
  • Elektronikusan tett jognyilatkozatok a munkaviszonyban
  • Munkaszüneti napok 2023

Üdvözlettel:
Kling Péter

A munkaeszközök biztonsága - letölthető kiadvány

A legtöbb munkahelyen, a termelő üzemekben a munkavállalók a munkavégzéshez munkaeszközöket használnak. A szabálytalanul kialakított, nem rendeltetésszerűen használt munkaeszközök balesetek, akár súlyos munkabalesetek forrásai is lehetnek. A gyártók, a munkáltatók és a munkavállalók együttes, felelőssége, hogy a jogszabályi követelményeknek megfelelően állítsák elő, illetve használják a munkaeszközöket, biztosítva ezzel az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzést. A gépek és munkaeszközök kialakítására vonatkozó biztonsági követelmények és a használatra vonatkozó előírások betartása, továbbá az ellenőrző felülvizsgálatok elvégzése elengedhetetlenek a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzése érdekében.
A munkaeszközök biztonságára vonatkozó ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készített kiadványban adunk tájékoztatást.
Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának kiadványa innen tölthető le.

BM kormányrendeletek módosítása

A Magyar Közlöny 2022. évi 171. számában, a 6988. oldalon jelent meg a Kormány 408/2022. (X. 24.) Korm. rendelete egyes védelmi és biztonsági tevékenységekkel kapcsolatos belügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról. A módosítás hét jogszabályra terjed ki. Érdemes az adott jogszabályokat a Hatályos Jogszabályok Gyűjteményében ellenőrizni. Tovább a részletekhez.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. november 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. december 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Interaktív videókampány indult a jogszerű foglalkoztatásért
A „LEGYEN OKÉ” kampány keretében egy videós felületen felvételi beszélgetésbe csöppennek a nézők, akik az álláskereső szemszögéből látják, sőt, a döntéseikkel irányíthatják a történetet. A cél a jogszerű foglalkoztatással kapcsolatos tudnivalók terjesztése. Tovább a cikkhez.

Tűzmegelőzésről, kéményseprésről társasházkezelőknek
A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete és a Társasházi Háztartás (THT) című szaklap november 17-én tizenharmadik alkalommal szervezte meg a Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo elnevezésű rendezvényét. A szakmai fórumot Budapesten, a Lurdy Ház konferenciaközpontjában tartották meg, mintegy ezer érdeklődő részvételével. A nyílt napon közös képviselők, számvizsgálók, lakásszövetkezeti vezetők és azok az ingatlantulajdonosok vettek részt, akik segítik a közös képviselők munkáját. Tovább a cikkhez.

Távmunka költségtérítés 2022
A Covid-járvány egyik hozadéka, hogy a home office része lett rengeteg munkavállaló mindennapjának. A KSH adatai szerint tavaly 130.586-an rendszeresen dolgoztak otthonról, 255.100-an pedig alkalmanként voltak távmunkában. A valós szám valószínűleg még ennél is magasabb. Bár sokan visszatértek az irodába, még így is rengeteg embert érint a munkahelytől távol eső munkavégzés. Milyen költségeket és hogyan lehet elszámolni? Tovább a cikkhez.

Elektronikusan tett jognyilatkozatok a munkaviszonyban
A technológiai fejlődéssel egyidejűleg a munkajog világában is előtérbe kerülnek a digitális megoldások. Gyakorta felmerülő kérdés, hogy az alternatív csatornákon (pl. e-mailben, sms-ben, Viberen) keresztül közölt „jognyilatkozatok” mennyiben tekinthetők írásbelinek, érvényesek-e, és jogvita esetén eredményesen hivatkozhatnak-e rájuk a felek. Tovább a cikkhez.

Munkaszüneti napok 2023
2023-ban kilenc munkaszüneti nappal számolhatunk, amelyek hétköznapra esnek. Összesen két négynapos, és három háromnapos hosszú hétvége lesz az évben, amire már jó előre lehet tervezni a pihenést. Áthelyezett munkanappal pedig egyáltalán nem kell számolni. Tovább a cikkhez.