Hírlevél 2022.12.15.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2022. november
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 3. Felhívás: Fokozottan ügyeljünk a téli munkavégzés veszélyeire!
 4. A belélegezhető kristályos szilícium-dioxid expozícióból származó kockázatai
 5. Jelentés a kézi és gépi anyagmozgatási tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról
 6. Zsebtörvénytár frissítés
 7. Tájékoztató az Országos Munkavédelmi Bizottság üléséről
 8. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 9. Munkavédelmi hírek
  • Az ülőmunka káros hatásai ellen
  • A stresszmentes munkahely illúzió, de nem mindegy, mit élnek át az alkalmazottak
  • Így módosult a munka törvénykönyve: még idén lépnie kell a munkáltatóknak
  • Kutya az irodában: 17 dolog, amire figyelned kell a kollégák és a kedvenced érdekében
  • Figyelmezető táblák és feliratok a napelemes rendszereken

Üdvözlettel:
Kling Péter

Ez az idei utolsó hírlevelünk.
Minden kedves olvasómnak, családjuknak és szeretteiknek békés, szeretetteli Karácsonyi Ünnepeket, valamint egészségben és sikerekben gazdag, boldog Új Évet kívánok a magam és a kollégáim/csapatunk nevében! Köszönjük az egész éves figyelmet és jövőre is számítunk Önre itt, az Online Munkavédelmi Hetilap hasábjain.

Jogszabály- és szabványváltozások: 2022. november

A novemberben történt – munka-tűzvédelmi vonatkozású – fontosabb jogszabály- és szabványváltozások jegyzéke erre a linkre kattintva tekinthető meg.
A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

466/2022. (XI. 18.) Korm. rendelet a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet módosításáról
Megjelent: MK 189/2022 (XI. 18.) Hatályos: 2022. 11. 26.

9. § (1) Intézkedési tervet az a természetes személy, illetőleg az a gazdálkodó szervezet és más jogi személy készíthet, aki a külön jogszabály szerint környezeti zaj- és rezgésvédelem területén szakértői tevékenység folytatására jogosult, vagy ilyen szakértőt foglalkoztat.
(7) Az intézkedési tervben a káros hatások - a stratégiai zajtérképek, valamint az intézkedési tervek készítésének részletes szabályairól szóló rendelet szerinti - terhelés-hatás összefüggések szerint értékelhetőek.
(2a) Ez a rendelet - a stratégiai zajtérképek, valamint az intézkedési tervek készítésének részletes szabályairól szóló miniszteri rendelettel együtt - a 2002/49/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv III. mellékletének a környezeti zaj káros hatásainak értékelésére vonatkozó módszerek megállapítása érdekében történő módosításáról szóló, 2020. március 4-i (EU) 2020/367 bizottsági irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. 
Mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2023. január 1-jétől él majd.
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt
Szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Fokozottan ügyeljünk a téli munkavégzés veszélyeire!

A Munkavédelmi Irányítási Főosztály felhívása. Az elkövetkezendő napokban tapasztalható átlagosnál hidegebb időjárás miatt fokozottan ügyeljünk az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre, a téli munkakörülményekből fakadó egészségi ártalmak megelőzésére. A tartós hideg időjárás miatt fokozottan jelentkezhetnek a hidegben történő munkavégzés egészségi és biztonsági kockázatai is, ezért mind a munkavállalók, mind a munkáltatók fokozottan ügyeljenek a téli munkakörülményekből fakadó kockázatokra.
Tovább a részletekhez.

A belélegezhető kristályos szilícium-dioxid expozícióból származó kockázatok

A belélegezhető kristályos szilícium-dioxid olyan munkakörnyezetben fordulhat elő, ahol szilícium-dioxid tartalmú anyagok (pl. tégla, beton, csempe) vágása, törése, zúzása, fúrása, csiszolása vagy szemcseszórás során szállópor képződhet.
A szilícium-dioxid belégzése a szükséges megelőző intézkedések hiányában olyan súlyos egészségkárosító hatásokkal járhat, mint például a szilikózis, a krónikus obstruktív légúti betegség (COPD), illetve a tüdőrák.
Tovább a részletes tájékoztatóhoz.

Kézi és gépi anyagmozgatási tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata jelentés

Megjelent a Munkavédelmi Irányítási Főosztály összefoglaló jelentése a kézi és gépi anyagmozgatási tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról (2022. március 15. - június 30.)
Az összefoglaló jelentés innen tölthető le, a példatár pedig innen érhető el.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez!
Aki régebben megvette a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát.
Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítéshez szükséges jelszót. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítésekhez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a mindig friss, havonta új Zsebtörvénytárat)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – naprakészen tartott – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tájékoztató az Országos Munkavédelmi Bizottság üléséről

Megjelent a Munkavédelmi Irányítási Főosztály tájékoztatása az Országos Munkavédelmi Bizottság 2022. november 25-i plenáris üléséről.
A tájékoztató innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. december 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. január 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Az ülőmunka káros hatásai ellen
A Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója azoknak nyújt segítséget, akik munkájuk, vagy tanulmányaik miatt sokat ülnek, ugyanakkor szeretnék megőrizni gerincük egészségét.
Nemcsak nyak- és hátfájdalmat okozhat az ülőmunka közben felvett rossz testtartás, hanem akár a belső szervekre is kihatással lehet, de ínhüvelygyulladás és teniszkönyök is kialakulhat például a billentyűzettel végzett, sokszor ismételt apró mozdulatok hatására.
A panaszok kialakulásának megelőzésében és kezelésében kiemelt szerepe van a végtagok átmozgatásának. A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez mutat egyszerű, otthoni vagy irodai környezetben is elvégezhető gyakorlatokat.
Az ülőmunka káros hatásainak kivédésében a rendszeres sport és a gyógytorna is sokat segíthet, és nagyon fontos az ergonómikus, az emberi test sajátosságaihoz igazított munkakörnyezet kialakítása is. Súlyos panaszokkal azonban mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.
Tovább a videóhoz.

A stresszmentes munkahely illúzió, de nem mindegy, mit élnek át az alkalmazottak
A WHO adatai szerint világszerte évente tizenkétmilliárd munkanap veszik kárba a depresszió és a szorongás következtében, a Gallup 2022-es jelentése szerint pedig az európai munkavállalók 39 százaléka tapasztal stresszt, a munkahelyük iránti elkötelezettségük pedig mindössze 14 százalék. Ennek ellenére a munkavállalói pszichés jóllét csak az utóbbi években kapott nagyobb figyelmet, holott több, mint egy évtizede kötelező a pszichoszociális kockázatfelmérés. Tovább a cikkhez.

Így módosult a munka törvénykönyve: még idén lépnie kell a munkáltatóknak
A parlament múlt héten elfogadta a munka törvénykönyve módosítását, így megkésve ugyan, de eleget téve két fontos uniós irányelv törvénybe iktatásának. Tovább a cikkhez.

Kutya az irodában: 17 dolog, amire figyelned kell a kollégák és a kedvenced érdekében
Az ünnepek alatt a kutyádat is beviszed az irodába? Elmondjuk, mit kell átgondolnod, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedése az új kollégának! Tovább a cikkhez.

Figyelmezető táblák és feliratok a napelemes rendszereken
A katasztrófavédelmi riasztást követő kiérkezéskor meg kell győződni arról, hogy az épületen alkalmaznak-e napelemes rendszereket. Ha igen, akkor a rendszer tűzeseti lekapcsolása hol és hogyan lehetséges. Szerencsére ezt a jogszabályok és műszaki irányelvek előírják a használóknak, így ezekre lehet a felderítés és az intézkedés során támaszkodni. Tovább a cikkhez.