Hírlevél 2023.01.05.

Tisztelt [név]!

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Az egyéni védőeszközök juttatásának szabályozása: letölthető kiadvány
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 3. Jelentés a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2022. III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól
 4. Összefoglaló jelentés az építőipari ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatáról
 5. Új munkajogi interaktív kisfilm: „Feketén-fehéren”
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 7. Munkavédelmi hírek
  • Módosul a Munka Törvénykönyve 2023-tól
  • 2022 elhozta a rekord inflációt, de mi lesz 2023-ban a munka világában?
  • Újévi fogadalmak a munkahelyen: 3 működő tipp
  • Szabványfrissítés: 2022 IV. negyedév
  • Egyetlen ledolgozós hétvége sem lesz 2023-ban, négynapos viszont kettő is

Sikerekben, egészségben gazdag, boldog Új Évet kívánok - kollégáim/csapatom és a magam nevében is - minden kedves olvasónknak!

Üdvözlettel:
Kling Péter

Az egyéni védőeszközök juttatásának szabályozása: letölthető kiadvány

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében elsődleges feladat a kollektív műszaki védelem kialakítása, a veszélyes technológia helyett veszélytelen vagy kevésbé veszélyes alkalmazása, illetve munkaszervezési intézkedés megtétele. Mindezek mellett a megfelelő egyéni védőeszközök biztosítása és használata is nélkülözhetetlen. Az egyéni védőeszközök hiánya vagy nem megfelelő védelmi képessége esetén a munkavállaló hamis biztonsági érzetben, illetve védelem nélkül maradhat.
Az előírásokról a „Az egyéni védőeszközök és munkaruha juttatásának szabályozása” témájú kiadványban adunk tájékoztatást.
A Munkavédelmi Irányítási Főosztály kiadványa innen tölthető le.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. 
Még ezen a héten fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2023. január 1-jétől él majd.
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt
Szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Jelentés a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2022. III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól

Megjelent a Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály jelentése a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2022. III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.
A jelentés innen tölthető le.

Összefoglaló jelentés az építőipari ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatáról

Megjelent a Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály összefoglaló jelentése az építőipari ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatáról (2022. október 10-28.)
Az összefoglaló jelentés innen tölthető le.

Új munkajogi interaktív kisfilm: „Feketén-fehéren”

Interaktív munkajogi filmsorozatban fejleszthetik tudásukat a nézők és ismerhetik meg a foglalkoztatási szabályokat. Ez a kisfilm a jogszerű és a nem-jogszerű foglalkoztatásról, a fehér-fekete munkáról készült. Az alapismereteket közvetítő filmek a munkaügyi tájékozottság és tudatosság fejlesztése érdekében készültek és a Facebook „Legyen oké a munka” oldalon jelentek meg.
A film erre a linkre kattintva érhető el.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2023. január 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Módosul a Munka Törvénykönyve 2023-tól
Az Országgyűlés 2022. decemberében a Munka Törvénykönyvét több ponton is módosította. A módosítások 2023. január 1-jétől életbe lépnek. Hogyan néz ki a Munka Törvénykönyve 2023-tól? A módosítások közül most a munkaszerződéssel, a munkáltatói tájékoztatással és a próbaidővel kapcsolatos változásokat tekintjük át. Tovább a cikkhez.

2022 elhozta a rekord inflációt, de mi lesz 2023-ban a munka világában?
Infláció, reziliencia, újratervezés. Három szó, ami gyakran felbukkant a HR osztályokon. Már-már hagyományos évértékelő írásomban 2022 trendjeit emelem ki és egy kis kitekintés 2023-ra. Tovább a cikkhez.

Újévi fogadalmak a munkahelyen: 3 működő tipp
Minden évben milliók tesznek újévi fogadalmat. Minden évben milliók adják fel az újévi fogadalmaikat már az első héten, nem csak a magánéletben, hanem a munkahelyen is. Hogyan érjük el, hogy megvalósuljanak a fogadalmak és valóban sikeres év legyen 2023? Tovább a cikkhez.

Szabványfrissítés: 2022. IV. negyedév
Vágvölgyi László összeállításában közöljük a Szabványügyi Közlönyben 2022. IV. negyedévben közzétett fontosabb katasztrófavédelmet, illetve tűzvédelmet érintő szabványokat. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.
A tavalyi IV. negyedévi szabványjegyzék a 2022-es év teljes összefoglalójával együtt ide kattintva olvasható.

Egyetlen ledolgozós hétvége sem lesz 2023-ban, négynapos viszont kettő is
Egyetlen ledolgozós hétvége sem lesz 2023-ban. A húsvéti ünnepek és a karácsony miatt viszont kétszer lesz 4 napos hétvége jövőre, háromnaposból pedig néggyel is számolhatnak a munkaadók és a munkavállalók. Tovább a cikkhez.