Dugvilla zár

A veszélyes gépek zárhatóságának biztosítása

Sok kivállalkozásnál működnek még 30-40 éves gépek is, melyek többnyire nem mindenben felelnek meg a jelenlegi munkabiztonsági előírásoknak, de ennek ellenére funkcionálisan jól használhatók. Sokan nem tehetik meg, hogy újakra cseréljék őket, inkább megpróbálják megfelelővé tenni. A szocialista gyártmányokon többnyire hiányzik a zárható kapcsoló, ezért nem is felel meg a 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet alább részletezett előírásának.
A 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet „a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről” 8. § előírja, hogy
„A munkáltatónak biztosítania kell, hogy a veszélyes munkaeszközt kizárólag annak kezelője használja. Javítást, átalakítást, karbantartást csak a munkáltató által e feladat elvégzésére megbízott, külön oktatásban részesített személy végezhet”

A zárhatóság több okból szükséges lehet:
• Ha biztosítani kell, hogy a gépet csak az arra kioktatott dolgozó használhassa
• A gép javítás alatt áll, csak a karbantartó dolgozhat rajta
• A gép üzemen kívül van helyezve, ezért a bekapcsolását meg kell tiltani.
A kapcsolók kicserélése, átszerelése meglehetősen költséges, villamos szakembert igényel, és nem is mindig megvalósítható. Erre találtam az alábbi megoldást:


A dugvilla zár egyszerűen és gyorsan felpattintható bármely dugvillára, és felhelyezés után lakattal lezárható. Használatával megakadályozható a gép, berendezés feszültség alá helyezése. A zár a dugvillák pozicionáló tüskéjére pattintható, a kisebb nyílásba a 16-32A –es, a nagyobb nyílásba a 63-125A –es dugvillák pozicionáló tüskéi csúsztathatók, majd a zár másik fele a villára rápattintható. Lezárva a pozicionáló tüske miatt nem húzható le. A zár anyaga ütésálló műanyag, emiatt véletlenül nem, csak szándékosan, erőszakkal  lehet letörni a dugvilláról.
Ez nem igényel villanyszerelőt, és darabonként csak nettó 1900 Ft.-ba kerül (plusz a lakat, de az a nem kulcsos kivitelű, egyéb, lakattal zárható kapcsolókhoz is szükséges). A kulcsos kapcsolók a villanyszerelő munkadíjával együtt ennek többszörösébe kerülnek.
Ezenkívül a nem veszélyes gépek karbantartásnál és az üzemen kívül helyezésénél hasznos, ha le lehet tiltani a bekapcsolást. Az üzemen kívül helyezett gépeknél a felügyelők többnyire meg szokták követelni a bekapcsolás lehetetlenné tételét, amire eddig szinte csak a dugvilla leszerelése volt a lehetőség.


A zárak rendszere
Ahol zárható kapcsolók vannak, és tényleg lakatolnák is őket, ott állandó probléma, hogy több munkavállaló is jogosult a gép használatára, ezért a kulcs sosincs meg, így idővel le is szoknak a zárásról. Többnyire persze a munkáltató már a lakatok beszerzésére sem gondol.
A legjobb megoldás a záraknál már bevált főkulcsos rendszer. A lakatokat így kialakítva lezárhatók a gépek zárható főkapcsolói, a nem zárható kapcsolójú gépek pedig dugvilla zárral zárhatók. Ebben az esetben nem szükséges a dolgozóknak kulcscsomókkal járniuk, egy kulcs nyithat mindent, más kulcsok pedig csak egy adott gépet.
Például: Egy asztalosüzemben dolgoznak asztalosok, akik az összes veszélyes gépet ismerik és használhatják. Az ő kulcsuk az összes lakatot nyitja, és mindenkinek csak egy kulcsra van szüksége.
Vannak ezen kívül betanított munkások, akik csak egy adott gépen dolgozhatnak, nekik csak az adott géphez van kulcsuk.
A többi dolgozónak (szerelők, irodai dolgozók, stb.) nincs kulcsuk semmihez, így illetéktelenül nem kezelhetnek semmit.
A karbantartónak és a főnöknek külön lakatja van, ők úgy is le tudnak zárni egy gépet, (javítás vagy üzemen kívül helyezés miatt) hogy senki ne dolgozhasson rajta.

link

© 2006 Minden jog fenntartva