Kémiai kockázatbecslés CD


Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése CD

Utolsó frissítés ideje: 2018. március

2015. június 1-jén az alábbi szabályok léptek életbe:

  • az anyagokat kizárólag a CLP szerint kötelező osztályozni;
  • a keverékeket kizárólag a CLP szerint kötelező osztályozni, címkézni és csomagolni, de a DPD szerint már osztályozott, címkézett, csomagolt és 2015. június 1. előtt forgalomba helyezett (vagyis a polcokon lévő) anyagokat csak 2017. június 1-ig kell átcímkézni és átcsomagolni; és
  • az anyagok és keverék CLP szerinti osztályozását kötelező feltüntetni a biztonsági adatlapon.

A cd-re újonnan felkerült egy folyamatosan bővülő adatbázis, amely jónéhány gyártó/forgalmazó már új (CLP-s) biztonsági adatlapjait tartalmazza.

A cd frissített tartalma erre a linkre kattintva megtekinthető.

Mire jó ez a CD?

A biztonsági adatlapok adatainak feldolgozása a kémiai kockázatbecsléhez elég kulimunka sok vegyi anyagnál, ezért már többen is jelezték - és én is érzem a saját bőrömön -, hogy jó lenne ehhez egy jó segédlet. A helyi felhasználási körülmények vizsgálatát ez sem helyettesítheti, de legalább az anyag tulajdonságaiból fakadó veszélyek azonosításához jó segítséget ad.

A cd-n egyebek mellett - a kémiai biztonsággal kapcsolatos jogi háttér ismertetésén kívül - a munkahelyeken előforduló leggyakoribb veszélyes anyagok/készítmények kockázatbecsléséhez talál kidolgozott mintátka. Természetesen, ahogy azt már más kiadványoknál megszokhatták a felhasználók, a dokumentáláshoz szükséges iratok és még sok fontos információ is helyet kapott a korongon.

A cd ára 24.000 Ft+áfa (+postaköltség), megrendelni a webáruházunkban lehet erre a linkre kattintva.


Vélemények

"A munkavédelem nélkülözhetetlen eszköze"

Köszönöm a küldött Cd-ket, már régóta vártam egy ilyen jellegű összeállításra. A Biztonsági adatlap CD anyaga fontos részét érinti a munkavédelemnek, hiszen a kockázatértékelés, a kémiai kockázatbecslés nélkülözhetetlen elemeit tartalmazza. 
A csoportosítás megkönnyíti a felhasználók munkáját, bár a festékanyagok terén van egy kis átfedés. Minden egy helyen megtalálható, amit egy vállalatnál alkalmazhatnak a kémiai biztonsággal összefüggésben. 
A munkavédelem nélkülözhetetlen eszköze, mert a biztonság soha nem lehet kérdéses.
Fortuna László
Korróziós szakértő, Munkavédelmi technikus, Kazincbarcika


 

© 2006 Minden jog fenntartva