Hírlevél 2022.09.15.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2022. augusztus
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2022.10.05.
 3. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 4. Zsebtörvénytár frissítés
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Jogszabályt sért, ha valóban csak 18 fok lesz télen a közintézményekben
  • Munkáltatói kölcsönnel és munkaeszközökkel segítik az otthonról dolgozókat a bankok
  • Így támogathatja a munkadó a dolgozó kiadásait kedvező adózással
  • Testkamerákat kapnak a börtönőrök
  • Szakmai bemutatók és gyakorlatok Balatonföldváron

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2022. augusztus

Az augusztusban történt – munka-tűzvédelmi vonatkozású – fontosabb jogszabály- és szabványváltozások jegyzéke ide kattintva tekinthető meg.

A változások közül az alábbi jogszabály emelhető ki:

315/2022. (VIII. 16.) Korm. rendelet egyes építésügyi, örökségvédelmi, vagyongazdálkodási és kormányzati igazgatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról
Megjelent: MK 136/2022 (VIII. 16.) Hatályos: 2022. 08. 17

Többek között módosítja a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról
Megjelent: MK 135/2022 (VIII.16.) Módosítja: 315/2022. (VIII. 16.) Korm. r. Hatályos: 2022. 08. 17.

18. § (4) Az építésügyi hatóság az építési engedély iránti kérelmet elutasítja, ha a tervezett építési tevékenység
a) az (1) bekezdésben foglaltaknak nem felel meg,
b) engedélyezését a kiemelt településképi vélemény nem javasolta,
c) az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvény szerinti állami magasépítési beruházás (a továbbiakban: állami magasépítési beruházás) megvalósítására irányul, és azt a központi építészeti-műszaki tervtanács szakmai véleményében engedélyezésre nem ajánlotta,
d) 5000 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó épület megvalósítására irányul, és azt a központi építészeti-műszaki tervtanács szakmai véleményében engedélyezésre nem ajánlotta, vagy
e) egy építési telken 1500 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó és legalább hat lakásból álló többlakásos, új építésű lakóépület megvalósítására irányul, és azt a központi építészeti-műszaki tervtanács szakmai véleményében engedélyezésre nem ajánlotta.

(4) A határozat rendelkező része az Ákr. 81. § (1) bekezdésében foglaltakon kívül, az engedély tárgyától függően tartalmazza:
i) a 2015. december 31-ét követően benyújtott, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló miniszteri rendelet hatálya alá eső új és nem közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigényű épületre vonatkozó kérelem esetén azt a feltételt, hogy 2024. június 30-ig az épületnek rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas állapotban kell lennie, valamint az építésügyi hatóság használatbavételi engedélyével vagy tudomásul vételével kell rendelkeznie.

25. § (3) Az építésügyi hatóság az elvi építési keretengedélyt nem adja meg, ha a tervezett építési tevékenység
a) engedélyezését a kiemelt településképi vélemény nem javasolta,
b) az Étv. 19. § (4) bekezdésében foglaltak szerinti, és a központi építészeti tervtanács szakmai véleményében engedélyezésre nem ajánlotta,
c) állami magasépítési beruházás megvalósítására irányul, és azt a központi építészeti-műszaki tervtanács szakmai véleményében engedélyezésre nem ajánlotta,
d) 5000 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó épület megvalósítására irányul, és azt a központi építészeti-műszaki tervtanács szakmai véleményében engedélyezésre nem ajánlotta, vagy
e) egy építési telken 1500 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó és legalább hat lakásból álló többlakásos, új építésű lakóépület megvalósítására irányul, és azt a központi építészeti-műszaki tervtanács szakmai véleményében engedélyezésre nem ajánlotta.

35. § (9) Az építésügyi hatóság az integrált építési engedély iránti kérelmet elutasítja, ha a tervezett építési tevékenység engedélyezését az Étv. 19. § (4) bekezdése szerinti esetben, valamint az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvény szerinti állami magasépítési beruházás esetében a központi építészeti tervtanács szakmai véleményében nem ajánlotta.

44. § (1) Az építésügyi hatóság a fennmaradási engedély iránti kérelmet elutasítja, ha
a) az engedélyezést a kiemelt településképi vélemény nem javasolta, vagy
b) állami magasépítési beruházás valósult meg, és azt a központi építészeti-műszaki tervtanács szakmai véleményében engedélyezésre nem ajánlotta.

Új jogszabály:

10/2022. (VIII. 1.) MvM rendelet a védettségi igazolvány kiállításáért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj részletes szabályairól
Megjelent: MK 130/2022 (VIII. 01.) Hatályos: 2022. 09. 01.

1. § A védettségi igazolvány pótlása, cseréje esetén 3000 forint igazgatási szolgáltatási díjat (a továbbiakban: díj) kell fizetni, amelyből 2000 forint a védettségi igazolvány előállítási költsége.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2022. október 5. - fél napos képzés

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs (vagy nem elegendő számú a) képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérjük, hívja fel a cégvezetők figyelmét a képzésre, ennek fontosságára.
Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó képzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez a feladat is rendben legyen.
Következő oktatási nap: 2022. október 5. (szerda), 10-15 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. 
Mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2022. október 1-jétől él majd.
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 
A következő negyedévben (októberben vagy novemberben) kerül megrendezésre a szokásos éves Munkavédelmi Konferenciánk, amin a részvétel a klubtagoknak ingyenes. Aki esetleg nem tud eljönni: az előadásokat felvesszük és feltesszük a kluboldalra, onnan is le lehet majd tölteni őket. 
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez!
Aki régebben megvette a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát.
Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítéshez szükséges jelszót. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítésekhez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a mindig friss, havonta új Zsebtörvénytárat)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – naprakészen tartott – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalonolvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. szeptember 21-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. október 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. október közepén Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők
 • 2022. október közepén Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Jogszabályt sért, ha valóban csak 18 fok lesz télen a közintézményekben
Ülőmunka esetén a jelenlegi szabályozás szerint fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy a kormány által bejelentett, télre tervezett maximális 18 fok a közintézményekben az ülőmunkát, szellemi munkát végzők számára egészségügyi kockázatot jelent. Tovább a cikkhez.

Munkáltatói kölcsönnel és munkaeszközökkel segítik az otthonról dolgozókat a bankok
Van olyan pénzintézet, ami nagyobb monitor vagy kényelmesebb szék beszerzésével támogatja dolgozóit, máshol megelégszenek a home office lehetőségével. Tovább a cikkhez.

Így támogathatja a munkadó a dolgozó kiadásait kedvező adózással
Milyen szabályok vonatkoznak a munkaadóra, ha kedvező adózással akarja támogatni a munkába járás költségeit? A juttatási szakértő válaszol. Tovább a cikkhez.

Testkamerákat kapnak a börtönőrök
Testkamerákat alkalmaz a jövőben a büntetés-végrehajtási szervezet; az eszközökkel visszakövethetőek, illetve utólag kielemezhetők a rögzített események, ami jelentős mértékben növeli a szakmai munka hatékonyságát. Tovább a cikkhez.

Szakmai bemutatók és gyakorlatok Balatonföldváron
Ha röviden akarjuk összefoglalni: 31 kiállító és bemutatók sora várja a látogatókat. A rendezők örömmel nyugtázták, hogy látogatók is lesznek, mert a 2022. szeptember 17-én Balatonföldváron a Naro kempingben rendezendő Tűzoltó Szakmai Napra a regisztráltak száma meghaladta a 800 főt. Tovább a cikkhez.