Hírlevél 2022.12.08.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelem a mezőgazdaságban: letölthető kiadvány
 2. Jelentés a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzésről
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • 4 napos munkahét: 5 munkajogi kérdés
  • Ezeken a helyszíneken várhatóak adóellenőrzések decemberben
  • A Grenfell-toronytűz tapasztalatai
  • Tűz a maglódi Auchanban, füst és kimenekítés

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi tájékoztató a mezőgazdasági ágazatban tevékenykedők részére: letölthető kiadvány

Munkavédelmi szempontból a mezőgazdaság az egyik legveszélyesebb ágazat a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok lehetősége miatt, amit a baleseti adatok is alátámasztanak.
A vonatkozó munkavédelmi ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében aktualizált „Általános munkavédelmi tájékoztató a mezőgazdasági ágazatban tevékenykedők részére” témájú kiadványban adunk tájékoztatást.
A tájékoztató innen tölthető le.

Jelentés a foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzésről

Megjelent a Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály összefoglaló jelentése a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzéséről (2022. június 20 - július 8.)
Az összefoglaló jelentés innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. december 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. január 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

4 napos munkahét: 5 munkajogi kérdés
Itthon is egyre többet hallunk a 4 napos munkahétről és a sikeres példákról. A csökkentett heti munkaidő azonban számos munkajogi kérdést vet fel, amellyel már kevesebbet szokott foglalkozni a nagyközönség. Cikkünkben 5 olyan kérdést vizsgálunk meg, amit érdemes megfontolni a 4 napos munkahét bevezetését megelőzően. Tovább a cikkhez.

Ezeken a helyszíneken várhatóak adóellenőrzések decemberben
Az év utolsó heteiben is országszerte várhatóak ellenőrzések. Az ellenőrök többek közt az alkalmazottak bejelentését is vizsgálják majd. Tovább a cikkhez.

A Grenfell-toronytűz tapasztalatai
Idén hatodik alkalommal szervezték meg a tűzvédelmi modellezésre specializált konferenciát 2022. szeptember elején. A Thunderhead Engineering Ltd. munkatársai, az SFPE közösség támogatásával, a korábban is tervezett csehországi Brno-ban szervezték meg a programot. Több érdekes kutatási projektről számoltak be az előadók, ezek egyike a kiürítéssel, az emberek viselkedésével foglalkozik. Tovább a cikkhez.

Tűz a maglódi Auchanban, füst és kimenekítés
December elsején este tűz keletkezett a maglódi Auchanban. Nem az áruház eladóterében, hanem a pékségben, egy elektromos kemence és annak környezete kapott lángra, ennek ellenére nagy füst keletkezett, az épületből ki kellett menekíteni ötszáztizenkét vásárlót és harminchat dolgozót. Tovább a cikkhez.