hírlevél 2018.01.11.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi képviselő alapképzés és továbbképzés 2018. februárban
 2. Kölcsönzött munkavállalók munkakörülményeinek munkavédelmi célvizsgálata
 3. Tájékoztató a Munkavédelmi Bizottság 2017. december 18-i plenáris üléséről
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • Szigorúbb büntetés jár a be nem jelentett dolgozók miatt
  • Hogyan alkalmazható a munkaidőkeret?
  • A tűzoltók csak álmodhatnak a munkaruha tisztításáról
  • December vége óta nyilvános, mikor hova érkezik a kéményseprő
  • Halálos baleset a szakszerűtlen favágás miatt

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi képviselő alapképzés (16 órás) és éves ismétlő továbbképzés (8 órás) Budapesten

Februárban szervezünk egy

 • kétnapos alapképzést és egy
 • éves továbbképzést is

a megválasztott munkavédelmi képviselőknek. 

Kinek és miért kell?
Minden vállalkozásnál, ahol legalább 20 fő a munkavállalói létszám, munkavédelmi képviselő választást kellett tartani 2017. január 8-ig. Volt, ahol az lett az eredmény, hogy nem választottak senkit (a választást akkor is meg kellett tartani + dokumentálni az egész procedúrát + ismételi is kellett), de a legtöbb helyen azért sikerült erre a feladatra kijelölni egy kollégát.  
(Ha Önöknél még nem történt meg a választás – most lettek 20-an vagy egyéb okokból –, a lebonyolításához itt talál segédanyagot)

A megválasztott munkavédelmi képviselőnek a megválasztását követő 1 éven belül egy 16 órás alapképzésen kell részt vennie, ezt követően pedig minden évben egy 8 órás továbbképzésen való részvétel is kötelező. Szervezünk mindkét félét februárban. 

Az alapképzés időpontja: 2018. február 21-22. (szerda-csütörtök)

Az éves továbbképzés időpontja: 2018. február 22. (csütörtök)

Helyszíne: Bp. XI. ker. Bartók Béla út 134.   

Bővebben a témáról – kinek kell és miért, mik lesznek a képzésen – és jelentkezési lap ezen az oldalon található.

Kölcsönzött munkavállalók munkakörülményeinek munkavédelmi célvizsgálata

A munkaerő-kölcsönzés fontos témája a munkavédelemnek. Nem csak amiatt, mert a kölcsönzött munkavállalók a sérülékeny munkavállalók csoportjába tartóznak és körükben magas a munkabalesetek száma, hanem azért is, mert a foglalkoztatás e formája növekvő tendenciát mutat. Az európai Vezető Munkafelügyeleti Tisztségviselők Bizottsága (SLIC) felismerte a probléma jelentőségét, ezért európai kampányt indított a témában.

Európai kampány a kölcsönzött munkavállalók munkahelyi biztonságának és egészségének védelméért 2017-2019 tájékoztató innen tölthető le.
Biztonságos és egészséges munkát a kölcsönzött munkavállalók számára tájékoztató anyag itt olvasható.
Ellenőrzési lista kölcsönvevő munkáltatókhoz tájékoztató innen tölthető le.

Tájékoztató a Munkavédelmi Bizottság 2017. december 18-i plenáris üléséről

Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója a Munkavédelmi Bizottság 2017. december 18-i plenáris üléséről innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2018. január 18-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. február 02-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. február 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. februárban Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők,  7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Szigorúbb büntetés jár a be nem jelentett dolgozók miatt
2018-tól szigorodik a bejelentés nélküli foglalkoztatása szankcionálása, már azok a kis-és középvállalkozók is bírságot fognak kapni, akiket először kapnak rajta feketemunkán. Az építőiparban legjellemzőbb a feketemunka, tavaly 10-ből 4 építkezésen talált szabálytalanságot a munkavédelmi hatóság. Tovább a cikkhez.

Hogyan alkalmazható a munkaidőkeret?
A munkaidőkeret a munkáltató egyik eszköze arra, hogy a működéséhez, vagy a termelés sajátosságához igazítsa a munkavégzést és ezáltal elkerülje a hullámzó foglalkoztatást - írja az adózóna. Tovább a cikkhez.

A tűzoltók csak álmodhatnak a munkaruha tisztításáról
Több laktanyában már régen elromlott a mosógép, amivel a tűzoltók a ruháikat moshatnák, van aki hazaviszi a munkaruhát, van, aki saját költségen mosodába. Sok laktanyában szappant, mosóport, kézfertőtlenítőt, WC-papírt is maguknak visznek a tűzoltók. Mindezek ellenére, akinek nem elég tiszta az egyenruhája, akár fegyelmit is kaphat. Tovább a cikkhez.

December vége óta nyilvános, mikor hova érkezik a kéményseprő
Január elsején változtak a kéményseprés egyes szabályai, ezek azonban nem érintik a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének azt a kötelezettségét, hogy elkészítse az úgynevezett sormunka-ütemtervét, és ezt eljuttassa közvetve és közvetlenül is az állampolgárokhoz. Természetesen a szervezet ezt a feladatát elvégezte, még az év vége előtt elküldte azt az érintettekhez, közzétette honlapján is, de számos önkormányzat weblapján is olvasható. Tovább a cikkhez.

Halálos baleset a szakszerűtlen favágás miatt
Kaposváron halálos baleset történt, amikor egy tűzoltó három társával szakszerűtlenül vágott ki egy fát - írja az ügyészség közleményében. Tovább a cikkhez.