hírlevél 2018.05.17.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

  1. Védőruha és a munkaruha juttatás szabályozása
  2. Vizsgálati szempontok a „Mezőgazdasági tevékenységek célvizsgálatához”
  3. Tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagok oktatásszervezőknek
  4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
  5. Munkavédelmi hírek
    • Munkavédelmi tudatosságot növelő projekt indul
    • Mikor kell fizetnie a munkáltatónak baleset esetén?
    • Munkahelyi komplex stresszkezelés
    • Előkerült egy videó az ELTE kollégiumánál történt tragédiát megelőző percekről

Üdvözlettel:
Kling Péter

Védőruha (egyéni védőeszköz) és munkaruha juttatás szabályozása

A munkahelyi öltözet kiválasztását számos tényező befolyásolja. A legfontosabb szempont annak eldöntése, hogy a munkáltatót jogszabály kötelezi-e a szükséges ruházat biztosítására (védőruha esetében) vagy szabadon hozhatja-e meg a döntését.
Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása innen letölthető, valamint megtalálható NGM Munkavédelmi Főosztályának honlapján az Egyéni védőeszköz menüpontban.

Vizsgálati szempontok a „Mezőgazdasági tevékenységek célvizsgálatához”

Megjelentek a 2018. május 15. és 2018. szeptember 28. közötti időszakban lefolytatandó „Mezőgazdasági tevékenységek célvizsgálata” vizsgálati szempontjai.
Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztató anyaga innen letölthető.

Tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagok oktatásszervezőknek

Megjelent a Magyar Közlöny mellékleteként kiadott Hivatalos Értesítő 2018. évi 15. számában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatója az  új Tűzvédelmi Szakvizsga Törzsanyagokról, ami 2018. április 16-tól hatályos.

 A tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet (a továbbiakban: Szakvizsga rendelet) 11. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a rendelet 1. mellékletében felsorolt foglalkozási ágakban és munkakörökben dolgozók tűzvédelmi szakvizsgáztatása tárgyában az oktatási törzsanyagot és javasolt szakirodalom jegyzékét a BM OKF az honlapján is megjelentette, amely ezen a linken érhető el.

 Idézet a fenti tájékoztatóból:

„Amennyiben az oktatási tematikát módosítani szükséges azt a már nyilvántartásban szereplő oktatásszervezőnek nem kell megküldenie az illetékes tűzvédelmi hatóságnak, viszont azt a hatóság bármikor ellenőrizheti. Amennyiben az oktatásszervező tevékenységét nem a törzsanyagon alapuló szakszerű és aktuális oktatási tematika szerint végzi, akkor bírsággal sújtható, illetve a tevékenység végzésétől eltiltható.” (forrás: www.okf.hu)

A megjelent Törzsanyag alapján mi elkészítettük az új képzési tematikák és oktatási segédanyagok, tesztek stb. komplett átdolgozását, sőt, már az elmúlt időszakban bekövetkezett jogszabályi változásokat tartalmazza (mert közben olyan is volt). 

Az új oktatási anyagunkat több Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – mint hatóság – már ellenőrizte és rendben is találta a szakvizsgáink ellenőrzésekor.
Most áprilisban hirtelen két szakvizsgánkat is ellenőrizték, ezen és ezen a linken meg tudja tekinteni a végzést: nem találtak kivetnivalót az általunk oktatott anyagban, ill. a munkánkban, ami garantálja, hogy Önnél is megfelelnek majd ezek az oktatási anyagok, ha Önhöz is beesik egy ellenőrzés és az általunk készített anyagból oktat.

Miben tudunk segíteni Önnek (tv-i szakvizsga oktatásszerzvezőnek)?
A tűzvédelmi szakvizsga anyagok – minden új változásnak megfelelő – módosításával mi már kész vagyunk, és ha Ön még nem csinálta meg, szívesen rendelkezésére bocsátjuk az általunk frissített (távoktatási) felkészülési segédleteket, ill. az oktatáson vetíthető prezentációkat, így Önnek nem kell ezzel bajlódnia. Áruk: 15.000 Ft/szakág (áfamentes).

Az ajánlat az alábbi szakágak/foglalkozási ágak tematikáira vonatkozik:

  • kész vannak: 1, 2, 3, 4, 12, 13, 14, 15, 16 kategória
  • várhatóan jövő héten készen lesznek: 5, 7, 9 kategória

Ha Ön korábban már megrendelte tőlünk valamelyik foglalkozási ág oktatási anyagát: az új/átdolgozott oktatási anyagot a már ismert megrendelőlapon tudja megrendelni tőlünk, kibővítettük a rendelési lehetőséget a „csak frissítések”-kel. Ezeknek az ára 10.000 Ft (áfamentes).

Ha Ön még nem rendelt tőlünk ilyesmit, illetve amelyik foglalkozási ágra régebben nem rendelt oktatási anyagot, de most szeretne, a mostantól érkező megrendelésekre (természetesen) már a frissített/módosított, jelenlegi jogszabályoknak megfelelő anyagokat küldjük. Ezek ára továbbra is 15.000 Ft/foglalkozási ág, ebben benne van a távoktatási anyag is + egyéb extrák (bővebben a megrendelőlapon).

Továbbra is érvényes, hogy ha legalább 3 foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli 10% kedvezményt, ha pedig legalább 6 foglalkozási ág anyagát rendeli meg, akkor 20% kedvezményt adunk az árakból. Érvényes ez a „régebben megvásárolt, most frissített verziót újra megrendelt” anyagokra is és az újonnan rendeltekre is.

Mi van benne?
Megrendelés esetén minden törzsanyaghoz elküldjük Önnek az alábbi kiegészítéseket is:

  • PowerPoint prezentáció a vetítéshez
  • tesztlap
  • megoldókulcs a gyors javításhoz
  • a lebonyolításhoz szükséges segédanyagok, pl. felkérés, jelenléti ív minta, jegyzőkönyv
  • Wordben kitölthető bizonyítvány minta

Az oktatási anyag a tételes szabványokat nem tartalmazza, mivel az a jogszabály alapján nem forgalmazható, azok a Magyar Szabványügyi Testülettől – MSZT – egyénileg szerezhetők be, amely az Oktatásszervező feladata.
Az ár nem tartalmazza a jogszabályi változások későbbi folyamatos aktualizálását, nyomon követését, h lesznek esetleg később változások, azok követése – és átvezetése az oktatási anyagon – az Oktatásszervező további feladata.

Megrendelőlap ezen a linken található.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

Öt évvel ezelőtt változott a tűzvédelmi szakvizsga rendelet, ezért így az akkor viszonylag sokan szakvizsgáztak az alábbi foglalkozási ágakból:
4. Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
12. Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők.
13. Beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
14. Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzők.
15. Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
16. Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők.

Az akkor szakvizsgázók bizonyítványainak érvényessége mostanában fog tömegesen lejárni, nézze meg, hogy az Ön kollégáinak meddig érvényes. Most vidéken is tartunk szakvizsgákat azokon a környékeken, ahol öt éve is volt csoport, így jóval kevesebb utazással aktualizálni tudja ezeket.

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

  • 2018. június 07-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. júniusban Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is  
  • 2018. júniusban Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Munkavédelmi tudatosságot növelő projekt indul
A munkaügyi és munkavédelmi tudatosság növelésének mérföldköve lehet a Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése nevű projekt - írja az MTI. Tovább a cikkhez.

Mikor kell fizetnie a munkáltatónak baleset esetén?
Számos munkabaleset vagy munkavégzés alatti megbetegedés miatt zajlanak perek, ezért a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiuma létrehozott egy összefoglaló véleményt az egyszerűbb ítélkezés érdekében. Tovább a cikkhez.

Munkahelyi komplex stresszkezelés
A személyeskedő stílusú vezető családi háttere megingott, a stresszt természetesen a munkatársainak adta át. Aztán mindannyian relaxálni kezdtek, légzőgyakorlatokat végeztek. Az egyéni problémákból vetült az üzletre a stressz, melynek feloldását a közösség erőforrásává sikerült átfordítani, és gazdasági eredményben is kimutatható fejlődést elérni - Kökény Tibor pszichológus írása a munkahelyi komplex stresszkezelésről. Tovább a cikkhez.

Előkerült egy videó az ELTE kollégiumánál történt tragédiát megelőző percekről
Előkerült egy videó az áprilisi súlyos munkabalesetről, amely az ELTE Nagytétényi úti kollégiumánál történt. Tovább a cikkhez.