hírlevél 2018.08.02.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

  1. A hőségben végzett munka veszélyei felhívás
  2. Megéri belehalni a munkába?
  3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
  4. Munkavédelmi hírek
    • A munkavállalóknak védőitalt és több pihenőidőt kell kapniuk hőséghullámok idején
    • A munkahelyi feszültség is növeli az idő előtti halálozás kockázatát
    • Az EU szigorította a pilóták és légiutas-kísérők orvosi ellenőrzését
    • A szabadtéri tüzek megelőzhetőek
    • Hogy ne követeljen életet egy falbontás

Üdvözlettel:
Kling Péter

Felhívás a hőségben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban

A szokatlanul nagy meleg, a napokig tartó hőség mindenkit megvisel, de rendkívül megterhelően hat a fizikai munkát végzők szervezetére. A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a meleg, forró napokhoz.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján, a nyári napokon várható magas napi középhőmérsékletre és hőségriasztásokra tekintettel a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a hőséghullámok veszélyeire, valamint a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának felhívása innen tölthető le.

Megéri belehalni a munkába?

Forradalomra van szükség a munkahelyi egészségvédelem terén, véli Jeffrey Pfeffer, a Stanford Egyetem professzora, aki a szervezeti viselkedés témakörével foglalkozik. Mint mondja, a jelenlegi gyakorlat, ami a túlmunkát és a munka-magánélet egyensúlytalanságát illeti, megöli a munkavállalókat. Ez pedig végsősoron a cég teljesítményének és az egyén jóllétének sem tesz jót, írja tavasszal megjelent Dying for a Paycheck (vagyis a „Meghalni a fizetésért”) című könyvében. Nagyon jó gondolatok és meglátások a munkahelyi stresszről, érdemes elolvasni. Tovább a cikkhez.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

  • 2018. augusztus 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. augusztus 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. szeptember 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. szeptember 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
  • 2018. októberben Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is, valamint 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken.

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél.
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A munkavállalóknak védőitalt és több pihenőidőt kell kapniuk hőséghullámok idején
A munkaadóknak a hőséghullámok idején különösen a szabadban végzett fizikai munkáknál (mint például útépítés, aszfaltozás, mezőgazdasági tevékenység) 14-16 Celsius fokos hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítaniuk a munkavállalóknak a higiénés követelmények betartásával, a munkaszervezésnél pedig rendszeres pihenőidőket kell beiktatniuk. Tovább a cikkhez.

A munkahelyi feszültség is növeli az idő előtti halálozás kockázatát
A kardiometabolikus betegségekkel, például cukorbetegséggel, szívkoszorúér-betegséggel élő, vagy stroke-on átesett férfiak esetében a megterhelő munka, és az, ha kevés befolyással bírnak a döntésekre (összefoglalva tehét a munkahelyi feszültség) egy korábbi kutatásokat elemző új vizsgálat szerint komolyan növelheti az idő előtti elhalálozás kockázatát. Tovább a cikkhez.

Az EU szigorította a pilóták és légiutas-kísérők orvosi ellenőrzését
Szigorította a pilóták és légiutas-kísérők szellemi alkalmasságának orvosi ellenőrzésére vonatkozó szabályokat szerdán az Európai Unió annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a 2015-ös franciaországi légikatasztrófa. Tovább a cikkhez.

A szabadtéri tüzek megelőzhetőek
Az elkövetkező napokban a meteorológiai előrejelzések szerint meleg, a szabadtéri tüzek kialakulásának kedvező idő lesz. Idén eddig csaknem 1.700 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Az esetek szinte kivétel nélkül emberi gondatlanságra vezethetők vissza. Tovább a cikkhez.

Hogy ne követeljen életet egy falbontás
Egy ügyvezető és egy üzemvezető elhatározta, hogy lebontatja egy raktárépület belső falát, aminek haláleset lett a vége. Végigvettük, mit kellett volna tenniük lépésről lépésre, hogy ne történjen meg a tragédia. Az esetet kommentárokkal egészítette ki Perlaki Géza munkavédelmi szakértő. Összegezve: mindenféle technológia utasítást megszegtek a bontásnál. Tovább a cikkhez.