hírlevél 2018.08.16.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A must erjedésének veszélyei
 2. A munkavédelmi hatóság 2018. I. félévi ellenőrzési tapasztalatai
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 4. Munkavédelmi hírek
  • Halálos állapotok: a munkahelyi balesetek számát csökkenteni kell!
  • Rosszul lettek a munkások a melegben
  • Előfordul, hogy 40-50 fokos fülkében ülnek a BKV buszsofőrjei
  • Senki sem védi a munkavállalókat
  • Nem túlórázni szeretnének a tűzoltók, hanem normális fizetést
  • Minden nap a leszakadt genovai hídon járt dolgozni egy magyar férfi

Üdvözlettel:
Kling Péter

A must erjedésének veszélyei

Korai szüretre készülnek a szőlősgazdák valamennyi borvidéken. A megszokottnál másfél-két héttel korábban kezdődik idén a szüret. Ennek oka, hogy kora tavasszal nagyon előreszaladt a természet, hamarabb fakadtak a szőlők a korábbi évekhez képest.

Ugyan a tél kitolódott, de nagyon hamar nyárias melegbe fordult az időjárás, a szőlő már májusban virágzott, ami ritka. A tavalyi természeti csapások, elsősorban a jégverés, idén elkerülték a legtöbb borvidéket. Ennek is köszönhetően a szőlő egészséges és szép, mennyiségben és minőségben az átlagosnál jobb évjáratra számítanak a termelők.

A szüreti időszak megkezdésével idén korábban jelentkeznek a must erjedésének veszélyei is, ezért a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívja valamennyi borkészítéssel foglalkozó munkáltató figyelmét a mustgáz veszélyeire és a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának felhívása innen tölthető le.

A munkavédelmi hatóság 2018. I. félévi ellenőrzési tapasztalatai

2018. I. félévben a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka 7.098 munkáltatóra terjedt ki, amelynek során az állami tisztviselők ellenőrizték az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását. Az ellenőrzött munkáltatók 74,7%-ánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot.
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának jelentése innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2018. augusztus 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. szeptember 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. szeptember 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. októberben Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is, valamint 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken.

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél.
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Halálos állapotok: a munkahelyi balesetek számát csökkenteni kell!
Magyarországon az elmúlt 5 évben folyamatosan nőtt a munkahelyi balesetet szenvedők száma, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának adatai szerint 2013-hoz képest tavaly hatezerrel több munkabaleset történt.
A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának adatai szerint az idei első negyedévben 4541 munkabalesetet regisztráltak, ebből 19 halálos, 9 súlyos csonkolásos, 36 súlyos és 52 csonkolásos baleset történt az országban, amikért a hatóság összesen 17 millió forintnyi bírságot szabott ki a cégekre. Tovább a cikkhez.

Rosszul lettek a munkások a melegben
Kánikulában megnő a munkabalesetek és a rosszullétek száma, az alsóbb vezetőkön múlik mennyire tudják átszervezni a munkát a melegben. Az elvárások néha irreálisak, a munkavédelmi szabályokat pedig alig ellenőrzik. Tovább a cikkhez.

Előfordul, hogy 40-50 fokos fülkében ülnek a BKV buszsofőrjei
Embertelen körülmények között kell a munkáját végeznie többeknek a BKV dolgozói közül: a hármas metróban pár napja 33 fokot mértek, míg a szerelvények padlója a 40 fokot is meghaladta, azokban a BKV-buszokban pedig, amikben nincs légkondicionálás, vagy épp nem működik, a vezetőfülkében akár 40-50 fok is lehet. Erről Nemes Gábor, a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetségének (KSZOSZ) elnöke számolt be. Tovább a cikkhez.

Senki sem védi a munkavállalókat
A feketén foglalkoztatást illetően a legrosszabb a helyzet az építőiparban, ahol a feketén foglalkoztatottak aránya 60 százalék volt, miközben a másik két, fentebb már említett területen ez az arány 9-9 százalékot jelentett. Tovább a cikkhez.

Nem túlórázni szeretnének a tűzoltók, hanem normális fizetést
Noha elsősorban a rendőrségi dolgozók kerültek reflektorfénybe a miatt a törvénymódosítás miatt, aminek következtében a túlórát nem fizetik ki, hanem szabadnapban lehet csak kiadni, a tűzoltóként szolgálatot teljesítő dolgozókat is érinti a változás.
A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) jelezte a Belügyminisztérium felé, hogy az így kialakuló jövedelemcsökkenés órási érvágást jelentene az állomány számára, arról nem beszélve, hogy a jelenleg is fennálló súlyos létszámhiány miatt a lakosság biztonságának, a tűz- és kárelhárítás hatékonyságának rovására menne. A HTFSZ azt javasolta, hogy a parlamenti ciklus végéig halasszák az intézkedést, mert attól tartanak, az csak a jelenlegi minimális szolgálati létszám csökkentése mellett valósítható meg. Tovább a cikkhez.

Minden nap a leszakadt genovai hídon járt dolgozni egy magyar férfi
Beke Szabolcsnak kedden hatalmas szerencséje volt.
„Talán az egyetlen szerencse, hogy a legtöbben most vannak szabadságon” – ezt mondta az RTL Klub híradójának egy Olaszországban élő magyar férfi, aki nap mint nap közlekedik azon a genovai hídon, ami kedd délelőtt szakadt le. A tragédiában több mint harmincan meghaltak, a függőhíd hídpályája 200 méteres szakaszon zuhant a mélybe. Tovább a cikkhez.