Hírlevél 2022.07.14.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Hosszan tartó statikus ülés a munkahelyen, egészségi hatások és a bevált gyakorlatra vonatkozó javaslatok
 2. Új dokumentum-csomag: OTSZ 2022
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Ezt gondolják az IT-szakemberek a távmunkáról
  • Változnak a közfoglalkoztatás szabályai is
  • Céges parkolás
  • Megszavazta a parlament az új kata-törvényt
  • Valószínűleg bográcsozásból lett a hatalmas tűz

Üdvözlettel:
Kling Péter

Hosszan tartó statikus ülés a munkahelyen, egészségi hatások és a bevált gyakorlatra vonatkozó javaslatok

Számos munkakör huzamosabb üléssel jár, és ez az ülő életmóddal kombinálva rossz egészségügyi állapothoz vezet.
Ez a jelentés a munkahelyi hosszan tartó üléssel kapcsolatos problémákat vizsgálja, többek között a leginkább érintett munkahelyeket és munkavállalókat, és azonosítja az egészségügyi kockázatokat, például a váz- és izomrendszeri megbetegedéseket. Áttekintést ad a vonatkozó uniós jogszabályokról és arról, hogy a kockázatértékelések milyen fontos szerepet játszanak a tartós ülőmunkát végzők egészségének védelmében.
A jelentés szakpolitikai iránymutatásokat is nyújt arra vonatkozóan, hogyan lehet dinamikusabban, aktívabban dolgozni, kevesebbet ülni, és példákat sorol fel a hatékony munkahelyi beavatkozásokra és helyes gyakorlatokra. A jelentés kiemeli, hogy nemcsak a munkavállalóknak, hanem az iskolásoknak is fontos a fizikai aktivitás, hogy mind a mai munkaerőnek, mind a jövő nemzedékeknek fenntartható legyen a munka.
A jelentés innen tölthető le.

Új dokumentum-csomag: OTSZ 2022

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2022. évi változása rengeteg olyan módosítást hozottami miatt a régebben készült/meglévő tűzvédelmi szabályzatokat át kell dolgozni. Ehhez a munkához készült ez a dokumentum-csomag segédlet, amiben a 2022. június 13-tól érvényes OTSZ szerint kidolgozott dokumentumok vannak, illetve olyan egyéb segédanyagok, amik megkönnyítik a régi/jelenlegi tűzvédelmi dokumentumok (szabályzatok, használati szabályok, kiürítéssel, ill. ellenőrzéssel, karbantartással, felülvizsgálattal kapcsolatos dokumentumok) átdolgozását. 

Ez a dokumentum-csomag a 2020-ban kiadott anyag (az OTSZ 2020 dok.csomag) felülírt, átdolgozott kiadása.
A dokumentum-mintákban kiemelten vannak megjelenítve a 2022-es változások.

Erre a linkre kattintva megtekinthető, hogy milyen dokumentumok találhatók a csomagban.
Bővebb információ és megrendelés a webáruházunkban: ezen a linken.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. augusztus 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. augusztus 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Ezt gondolják az IT-szakemberek a távmunkáról
Nem hiányzik a napi akár többórás ingázás, a dugóban üldögélés az IT-szektor dolgozóinak. Egy friss kutatás szerint a munkavállalók egyértelműen pozitív hatásokat tapasztaltak a termelékenységüket és a magánéletüket illetően is. Mivel a szektorban folyamatos a munkaerő-hiány, aki nem elégedett a munkakörülményeivel, az könnyen válthat - erre érdemes kiemelten ügyelni a munkáltatóknak. Tovább a cikkhez.

Változnak a közfoglalkoztatás szabályai is
A veszélyhelyzetre tekintettel a kormány úgy döntött, hogy a határozott idejű közfoglalkoztatási jogviszony meghaladhatja a 10 évet a korábbi 5 év helyett azok esetében, akik a veszélyhelyzet ideje alatt fennálló közfoglalkoztatási jogviszonyban álltak, továbbá a veszélyhelyzet ideje alatt létesítettek közfoglalkoztatási jogviszonyt. Tovább a cikkhez.

Céges parkolás
Hogyan parkoljunk a céges autóval úgy, hogy vállalkozásunk számára a legelőnyösebb legyen? Kifizettethető-e a munkavállalóval a parkolási bírság? Lehet-e magán mobilszámról céges autó parkolási díját fizetni? Kérdések és válaszok a céges parkolásról. Tovább a cikkhez.

Megszavazta a parlament az új kata-törvényt
Bár csak tegnap nyújtották be, ma már meg is szavazta az országgyűlés a kata új szabályozásáról szóló törvényt. Hiába a tiltakozás, a benyújtott javaslat módosítására vonatkozó kezdeményezések. 120 igen, 57 nem és 1 tartózkodás mellett a parlament elfogadta a törvényt. Ez azt jelenti, hogy 2022. szeptembertől csak magánszemélynek állítható ki katás számla, és a kata egységesen 50 000 forint lesz. Tovább a cikkhez.

Valószínűleg bográcsozásból lett a hatalmas tűz
Kedden délután Piliscsabára, egy Akácfa utcai családi házhoz riasztották a tűzoltókat, mert az ingatlan udvarán keletkezett lángok gyorsan és nagy területre terjedtek tovább, nagy valószínűséggel egy bográcsozást követően. A tűzoltók kiérkezésekor az udvaron már kétszáz négyzetméteren égett a száraz növényzet. A lángok átterjedtek a közeli erdő aljnövényzetére, valamint egy raklapüzemre és egy fűrészportárolóra is. Több mint harminc tűzoltó hét technikai eszközzel, órákon át oltotta a lángokat. A katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárás során tisztázza a tűz keletkezésének okát és a körülményeit. Tovább a cikkhez.