Hírlevél 2022.08.05.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Felhívás a III. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban
 2. Új magyar nyelvű szabványok a tűzvédelem területén
 3. Július = szabványdömping
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Csütörtöktől szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás
  • Hatályba léptek a munka és a magánélet közötti egyensúlyra vonatkozó új uniós szabályok
  • Együttműködés az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével
  • Növelik a katasztrófavédelmi állomány létszámát

Üdvözlettel:
Kling Péter

Felhívás a III. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban: aug. 4-6.

Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 4-én (csütörtök) 00.00 órától 2022. augusztus 6-án (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.
A fentiekre tekintettel a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.
felhívás letölthető innen.

Új magyar nyelvű szabványok a tűzvédelem területén

Az MSZT 2022 júliusában három, tűzzel szembeni viselkedéssel kapcsolatos szabvány magyar nyelvű változatát jelentette meg, amelyek a vizsgálati módszerekkel, valamint a vizsgálatok eredményeinek kiterjesztett alkalmazásával foglalkoznak.
Tovább a cikkhez.

Július = szabványdömping

Július elsején dömping volt: 303 (!) szabványváltozás történt. 162 új szabvány jelent meg, 123-at visszavontak, 12-őt magyar nyelven adtak közre és 5-öt helyesbítettek. Ebből a tűzvédelmi szakterületet négy új, két visszavont, három magyar nyelvű és egy helyesbített szabvány érinti. A riasztórendszerek szabványsorozat közvetve érinti munkánkat, ezért felhívjuk rájuk a figyelmet.
Tovább a cikkhez.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. augusztus 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. augusztus 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Csütörtöktől szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 4-től 6-ig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Tovább a cikkhez.

Hatályba léptek a munka és a magánélet közötti egyensúlyra vonatkozó új uniós szabályok
A 2019-ben elfogadott szabályok többek közt az apasági, a szülői és a gondozói szabadságra, valamint a rugalmas munkafeltételekre vonatkoznak. Magyarország ennek az irányelvnek egyelőre nem tett eleget, 10 nap helyett nálunk továbbra is 5 nap az apasági szabadság. Tovább a cikkhez.

Együttműködés az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével
Együttműködési megállapodást kötött 2022. augusztus 3-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.
Az együttműködés középpontjában szerepel az aláíró felek tűzvédelmi feladatainak eredményes végrehajtása, valamint egymás tapasztalatainak, lehetőségeinek jobb felhasználása és egymás kölcsönös segítése. Tovább a cikkhez.

Növelik a katasztrófavédelmi állomány létszámát
Az elmúlt hetekben tapasztalt természeti katasztrófák arra ösztönöztek bennünket, hogy a katasztrófavédelmi rendszerben kijelölt állandó állomány mellé további erőket állítsunk készenlétbe - közölte Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka. Tovább a cikkhez.

Ezt a hírlevelet a Nefeledd.info küldte Önnek. Ha nem szeretne tö