Hírlevél 2022.08.10.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi ügynökség éves jelentése
 2. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 3. Munkavédelmi hírek
  • Mennyi pihenőidő jár 24 órás szolgálat után?
  • Fontos változás! Csőd esetén a nyugdíjasok és a kisgyermekesek előbb juthatnak a bérükhöz
  • Szakszervezeti tisztségviselő munkajogi védelme
  • Vészhelyzeti reagálás az elektromos járművek akkumulátorának veszélyeire
  • Súlyosan megsérült a silótartályba zuhant munkás

Üdvözlettel:
Kling Péter

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi ügynökség éves jelentése

Megjelent az EU-OSHA (az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi ügynökség) 2021. évi összevont éves tevékenységi jelentése, amelyben lenyűgöző eredmények szerepelnek a biztonságosabb és egészségesebb munkakörnyezet megteremtésében.
A világjárvány közepette az EU-OSHA – az érdekelt felekkel együttműködve – arra törekedett, hogy végrehajtsa 2021-re szóló ambiciózus munkaprogramját, és teljesítse a munkahelyi biztonság és egészségvédelem javítására irányuló célkitűzéseit Európa-szerte.
Az EU-OSHA széles körű elismerést szerzett igazgatótanácsától a Covid 19 munkahelyi biztonságra és egészségvédelemre gyakorolt hatásának kezelése érdekében tett hozzájárulásáért. Az igazgatótanács elismeréssel szólt arról is, hogy az EU-OSHA a többéves stratégiai programmal összhangban hozzájárul az EU munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi stratégiai keretének célkitűzéseihez.
További részletek az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi ügynökség honlapján itt olvashatók.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. augusztus 30-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. szeptember 21-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. október 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. október közepén Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők
 • 2022. október közepén Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Mennyi pihenőidő jár 24 órás szolgálat után?
Gépész munkakörben 24 órás szolgálatban mennyi munkaközi szünet és mennyi pihenőidő jár? A gépész munkakör nem készenléti. A munkaközi szünetet le kell-e a 24 órán felül dolgozni, vagy bele tartozik a munkaidőbe? Tovább a cikkhez.

Fontos változás! Csőd esetén a nyugdíjasok és a kisgyermekesek előbb juthatnak a bérükhöz
Törvényt módosított a kormány: a nyugdíjas munkavállalók előrébb kerültek a sorban a felszámoláskor a csődeljárási szabályozásban. A kisgyermekesek is hamarabb juthatnak a munkabérükhöz, ha egy munkáltató bedől. Tovább a cikkhez.

Szakszervezeti tisztségviselő munkajogi védelme
A szakszervezeti tisztségviselő a kollektív élet kulcsszereplője az adott munkáltatónál, így e megbízatására tekintettel különleges munkajogi védelemben részesül a munkáltató olyan egyoldalú intézkedéseivel szemben, amelyek kiszakíthatják abból a kollektívából, ahol érdekképviseletei feladatait betölti. A munkajogi védelem nem minden tisztségviselőt illet meg, a védett személyek száma a munkavállalói létszámtól függ. Tovább a cikkhez.

Vészhelyzeti reagálás az elektromos járművek akkumulátorának veszélyeire
Az amerikai NFPA Tűzvédelmi Kutató Alapítványa részletes jelentést készített, amelyben az elektromos járművek akkumulátorának veszélyeivel kapcsolatos események vészhelyzeti reagálásának legjobb gyakorlatait dolgozta fel. Tovább a cikkhez.

Súlyosan megsérült a silótartályba zuhant munkás
Silótartályba esett és súlyosan megsérült egy munkás vasárnap a Zala megyei Kerkafalva állattartó telepén. Az üres tartályt akarta belülről megtisztítani, de elveszítette az egyensúlyát, és hét méter magasból lezuhant. Tovább a cikkhez.