Hírlevél 2022.09.22.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi Konferencia: 2022. október 19.
 2. Tájékoztató a Biztonság Hete tematikus programhétről
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2022.10.05.
 4. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Kiiktatta a kormány a munkahelyek hőmérsékletére eddig vonatkozó jogszabályokat
  • Az energiakrízis ellenére ragaszkodnak a home office-hoz az IT-szakemberek
  • Téli fűtés a munkahelyen - mit kell biztosítani a munkáltatónak?
  • Köteles-e a munkáltató felmondási idő alatt kifizetni a szemüvegcsináltatást?
  • Tűzoltó Szakmai Nap

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi Konferencia

Idén október 19-én kerül megrendezésre az éves Munkavédelmi Szakmai Konferenciánk, amire szeretettel meghívunk minden érdeklődő és tanulni/fejlődni vágyó munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégát.

A konferencia időpontja: 2022. október 19-e (szerda) 10:00-16:00 óráig 

Helyszín: Kós Károly Művelődési Ház (Budakalászi Faluház)
2011 Budakalász, Szentendrei út 9. (első emeleti Díszterem)

Részvételi díj:

 • A „Nefeledd” munkavédelmi klub tagjainak ingyenes
 • Nem tagoknak: 15.000 Ft+áfa/fő

Idén is - mint minden évben -  nagyon aktuális témákkal készülünk.
A leggyakoribb probléma, amivel a munkavédelmi szakembereknek várhatóan szembe kell nézniük, a hideg munkahelyek lesznek.
Az állami intézményekben 18 fok lesz az elvárt hőmérséklet (néhány kivétellel), de a magánszférában is törekedni fognak a cégek az energiaszámlák csökkentésére, ami a munkahelyek hőmérsékletére is kihat. Ezért a konferencián igyekszünk több oldalról körüljárni ezt a kérdést, bemutatni helyi fűtésekre néhány alternatívát, amivel pl. a dolgozó közvetlen környezete fűthető.

Keresünk foglalkozás-egészségügyi szakorvost, aki a hideg munkahelyek egészségügyi kockázatairól fog beszélni, ill. a sérülékeny csoportok foglalkoztatása során fellépő plusz kockázatokról (várandósok, krónikus betegek, idősek, stb).
Sajnos a tervezett előadónk egyéb elfoglaltsága miatt visszalépett, így újra folyamatban van a keresés: ha esetleg Ön tud ajánlani valakit, kérem, küldje el a pkling@munkavedelem.biz címre.

Valamint: egyre többször találkozhatunk olyan munkahelyekkel is, ahol az adó jellegű  rehabilitációs hozzájárulás és a munkaerőhiány kényszere miatt a munkáltató egyre több megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmaz. (25 fő létszám felett a dolgozók 5% -át kellene) Ennek a témának az előadója egy több ezer fős munkáltatónál szerzett ilyen irányú tapasztalatait osztja meg.

A részletes programot hamarosan megírjuk, amint véglegesítjük az előadókkal.
A konferencián való részvételi szándékát ezen az online jelentkezési lapon tudja jelezni.

A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatója a Biztonság Hete tematikus programhétről

Szeptember 19-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tartott megnyitóval vette kezdetét az idei Biztonság Hete programsorozat.
A programhét évente kerül megrendezésre, kapcsolódva a szeptember 20-i biztosítási világnaphoz, valamint a 21-ei nemzetközi EDWARD Day-hez (European Day Without A Road Death – Európai Nap Közúti Áldozat Nélkül).
A budapesti nyitórendezvényen a TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztálya vett részt, a GINOP 5.3.7. projekt munkatársainak közreműködésével. Frissen nyomtatott – elsősorban a diákok számára készített – munkavédelmi tárgyú projekt-kiadványokkal és az előző évekből már ismert, a gyermekek által kedvelt, interaktív játékokkal várták az érdeklődőket.
Tovább a részletekhez.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2022. október 5. - fél napos képzés

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs (vagy nem elegendő számú a) képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérjük, hívja fel a cégvezetők figyelmét a képzésre, ennek fontosságára.
Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó képzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez a feladat is rendben legyen.
Következő oktatási nap: 2022. október 5. (szerda), 10-15 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. 
Mostantól kb. 2 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2022. október 1-jétől él majd.

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Ebben a most következő negyedévben (októberben) kerül megrendezésre a szokásos éves Munkavédelmi Konferenciánk, amin a részvétel a klubtagoknak ingyenes.
Aki esetleg nem tud eljönni: az előadásokat felvesszük és feltesszük a kluboldalra, onnan is le lehet majd tölteni őket. 

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. október 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. október közepén Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők
 • 2022. október közepén Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Kiiktatta a kormány a munkahelyek hőmérsékletére eddig vonatkozó jogszabályokat
Sem a munkahelyek hőmérsékletét előíró eddigi jogszabályt, sem a hideg munkahelyeken kötelezően adandó teára vonatkozó előírást nem kell alkalmazni veszélyhelyzetben.
Ezzel a kormány kiiktatta a 18 fokos munkahelyek előtt álló akadályokat. Tovább a cikkhez.

Az energiakrízis ellenére ragaszkodnak a home office-hoz az IT-szakemberek
A home office lehetősége a legmeghatározóbb szempont munkahelyváltás esetén az informatikai szektorban, derül ki az Országos IT Megmérettetés és az ITmap által készített online kutatásban. A 650 informatikus bevonásával készült felmérés szerint a válaszadók kétharmada váltana azért munkahelyet, mert nem vagy nem megfelelő mértékben biztosítják az otthoni munkavégzést. Arra is fény derült, hogy a kitöltők közel 80 százalékának az energiaárak alakulása egyáltalán nem befolyásolja azt, hogy bejárnak-e majd az irodába. Tovább a cikkhez.

Téli fűtés a munkahelyen - mit kell biztosítani a munkáltatónak?
Az elmúlt években inkább a nyári hőség adta fel a leckét a munkahelyeken. Az energiaárak emelkedése, a változó rezsitámogatási rendszer azonban már most felveti a kérdést: Mi lesz télen? Milyen hőmérsékletre számíthatunk télen a munkahelyen? Mit kell biztosítani a munkáltatónak? Milyen legyen a téli fűtés a munkahelyen? Tovább a cikkhez.

Köteles-e a munkáltató felmondási idő alatt kifizetni a szemüvegcsináltatást?
Felmondási idő alatt a munkavállalónak szükségszerűvé válik új szemüveg. Abban az esetben, mivel a felmondási idő hátralevő részében is képernyő előtt köteles a munkavállaló tölteni az idejét, érvényesíthető-e a munkáltatóval szemben a költség térítése? Tovább a cikkhez.

Tűzoltó Szakmai Nap
A zord idő ellenére rendkívül sikeres volt a 2016 óta nyolcadik alkalommal megrendezett Tűzoltó Szakmai Nap: 762-en voltak jelen, ami még a legtöbb napos, késő nyári időben megrendezett alkalomhoz képest is rekordnak számít. Tovább a cikkhez.