Hírlevél 2023.04.20.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A hegesztés munkavédelme: letölthető kiadvány
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2023. május 3.
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Tűzvédelmi hatósági ellenőrzések Budapesten
  • Jön a X. Országos Rendőr- és Tűzoltónap
  • Olcsóbb és egyszerűbb: az egyszerűsített foglalkoztatás
  • Névtelenül is lehet panaszt tenni a munkahelyeken
  • Konvojos vonulást tartanak a munkavégzés közben elgázolt közutasok emlékére
  • Sisak nélkül, ittasan termelték ki a fát, munkatársuk belehalt
  • Autószalon égett Fóton – videó

Üdvözlettel:
Kling Péter

A hegesztés munkavédelme: letölthető kiadvány

Megjelent a GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatója a hegesztés munkavédelméről.

A hegesztés széles körben elterjedt, nélkülözhetetlen technológiai elem a szerelő- és a szerkezetépítő iparban.
A hegesztési eljárások a munkavégzés, a munkakörnyezet és a munkakörülmények tekintetében különösen veszélyes technológiának minősülnek, mivel a hegesztő munkavállaló egyidejűleg többféle jellegű és eltérő hatású veszélynek van kitéve. A tevékenység biztonságosan a személyi és tárgyi feltételek teljesítésével, a Hegesztési Biztonsági Szabályzat előírásainak, az általános és a helyi munkavégzésre vonatkozó követelményeknek, valamint a hegesztő gép, berendezés gyártói használati utasításának betartásával végezhető.

Jelen szakmai anyagban ismertetésre kerül, hogy az egyes hegesztési technológiák, tevékenységek milyen kockázatot jelentenek a munkaeszköz használója és a környezetében tartózkodók számára, és milyen munkabiztonsági intézkedések szükségesek a veszélyhelyzet kialakulásának megelőzésére.
Az ismeretekről a „Hegesztés Munkavédelme” témájú útmutatóban kapunk tájékoztatást, ami innen tölthető le.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2023. május 3.

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs (vagy nem elegendő számú a) képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérjük, hívja fel a cégvezetők figyelmét a képzésre, ennek fontosságára.

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó képzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez a feladat is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2023. május 3. (szerda), 10-15 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. április 21-én Budapesten:  8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. május 4-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. május 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. június 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Tűzvédelmi hatósági ellenőrzések Budapesten
A tűzvédelmi hatóság évente több ezer ellenőrzést hajt végre, így sem jutnak el mindenhova, ahova kellene. Tovább a cikkhez.

Jön a X. Országos Rendőr- és Tűzoltónap
Egy napra ismét bárki tűzoltó vagy rendőr lehet. Április 22-én, szombaton újból izgalmas közösségi térré alakul a fővárosi Városliget, érkezik a X. Országos Rendőr- és Tűzoltónap.
A rendezvény reggel a tűzoltó és rendőr járművek külön-külön helyszínről induló látványos felvonulásával veszi kezdetét, a két menetoszlop az Andrássy úton át a Hősök terére már egyszerre érkezik, ahol zenekari kíséret fogadja őket. Tovább a cikkhez.

Olcsóbb és egyszerűbb: az egyszerűsített foglalkoztatás
Ez a foglalkoztatási forma mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára, vagy alkalmi munkára, illetve filmipari statiszta munkára alkalmazható meghatározott időtartamban. Részletesen ismertetjük a szabályozást. Tovább a cikkhez.

Névtelenül is lehet panaszt tenni a munkahelyeken
A napokban fogadta el az Országgyűlés a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló javaslatot. A törvény lehetőség ad munkahelyi visszaélések, szabálytalanságok névvel vagy névtelenül történő bejelentésére, és számos vállalatnak írja elő kötelező visszaélés-bejelentő rendszer létrehozását. A bejelentéseket 30 napon belül kötelező kivizsgálni és tilos megtorlást alkalmazni a bejelentőre. Tovább a cikkhez.

Konvojos vonulást tartanak a munkavégzés közben elgázolt közutasok emlékére
Mindegyik munkagép egy-egy elhunyt dolgozó nevét viseli, aki 2000 óta vesztette életét munkavégzés közben, többnyire figyelmetlen sofőrök miatt. Tovább a cikkhez.

Sisak nélkül, ittasan termelték ki a fát, munkatársuk belehalt
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emelt a Kaposvári Járási Ügyészség két férfival szemben, akiknek erdőgyérítés közbeni mulasztásai munkatársuk halálához vezettek. Tovább a cikkhez.

Autószalon égett Fóton – videó
Kigyulladt egy csarnoképület Fóton április 16-án, vasárnap és a tűz átterjedt az ingatlannal egybeépített autószalonra is. A tűz feltehetően a csarnok előteteje alatt tárolt anyagoknál keletkezett, majd a szalon tetőszerkezete is lángra kapott, ahol nagy értékű autók voltak veszélyben. A terjedést tetőbontással akadályozták meg. Tovább a cikkhez.