hírlevél 2019.01.03.

Sikerekben és egészségben gazdag, boldog Új Évet kívánok Önnek, ill. minden kedves hírlevél olvasónknak, családjuknak, szeretteiknek, kollégáim és a magam nevében. 

Az idei első Online Munkavédelmi Hetilapunk mai témái:

 1. Pszichoszociális kockázatok, stressz, váz- és izomrendszeri megbetegedések: gyakorlati útmutató
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Képtelenség kiszűrni a túlóratörvénnyel visszaélőket
  • Hiányzik a munkavállalók bejelentési nyomtatványa
  • Kötetlen munkaidő
  • Kihirdették a Munka törvénykönyvének jövő évi változásait
  • Halálos lakástűz, halálos közlekedési balesetek, tűzijáték miatti tüzek

Üdvözlettel:
Kling Péter

Gyakorlati útmutató kisvállalkozások számára: pszichoszociális kockázatok, stressz és váz- és izomrendszeri megbetegedések

A munkavállalók Európában nagyobb valószínűséggel tapasztalják a pszichoszociális kockázatok, stressz vagy váz- és izomrendszeri megbetegedések negatív következményeit, mint bármely más, munkavégzéssel összefüggő egészségügyi problémát. E problémák komoly következményekkel járhatnak az egyénekre és a vállalkozásokra nézve, és gyakran hosszú betegszabadságokhoz vezetnek.
Az útmutató innen tölthető le.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most vannak az utolsó percei: még ezen a héten fogadunk új tagokat, utána már csak márciustól lehet belépni a klubba. A tagsági viszony ezúttal 2019. január 1-jétől él.   

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.   
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt, szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!  

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2019. január 14-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. január 31-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. márciusban  Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is, valamint 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Képtelenség kiszűrni a túlóratörvénnyel visszaélőket
Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az RTL Klub Híradójának úgy nyilatkozott, annyira kevés a munkaügyi ellenőr és olyan magas a vállalkozások száma, hogy ha egy céget ellenőriznek, 84 év múlva kerül újra sorra az adott vállalatra - számol be róla a riport. Tovább a cikkhez.

Hiányzik a munkavállalók bejelentési nyomtatványa
A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete arra hívja fel a figyelmet, hogy munkavállalók (biztosítottak) bejelentéséhez szükséges nyomtatványt az adóhatóság még nem tette közzé. Így jelenleg nincs lehetőség bejelenteni a munkavállalókat - írják sajtóközleményükben. Tovább a cikkhez.

Kötetlen munkaidő
A munkaidőt a munkáltató osztja be, ez általában napi nyolc óra munkát jelent, ahol pontosan meg van határozva a munkavégzés kezdése és vége is. Napjainkban egyre gyakoribbak az atipikus foglalkoztatási formák, a munkavállaló számára talán az egyik legkényelmesebb a lehetőség, mikor munkaidejét teljes mértékben önmaga határozza meg, ez az ún. kötetlen munkaidő. Tovább a cikkhez.

Kihirdették a Munka törvénykönyvének jövő évi változásait
Tegnap Áder János, köztársasági elnök aláírta a 2019-es változásokat, amik a munkavállalókat érintik. Az új szabályozás már megjelent a Magyar Közlönyben. Tovább a cikkhez.

Halálos lakástűz, halálos közlekedési balesetek, tűzijáték miatti tüzek
Hétfőn éjszaka két halálos baleset is történt: a Pest megyei Üllőnél, az M0-s autóúton, valamint a Bács-Kiskun megyei Csengődön. A baleseteknek a halálos áldozatokon kívül sérültjei is voltak. Egy ember életét vesztette egy lakástűzben Budapesten. Tovább a cikkhez.