Letölthető oktatófilmek és segédanyagok

Az oldalon hasznos segédanyagokat talál a munkavédelmi oktatásokhoz, kockázatértékeléshez. Ha Ön is látott valahol olyan ingyenes, munkavédelmi témájú kiadványt, amit hasznosnak talált, kérem, küldje el a linket és felteszem az oldalra (természetesen ha a szerző nem ellenzi).

Hogy minél több hasznos anyag elérhető legyen, felajánlom, ha Ön küld valamilyen ingyenes anyagot (vagy a linkjét), amit fel is teszek a honlapra, cserébe választhat valamit a fizetősek közül.

Ha Ön készít egy olyan anyagot, amiről úgy gondolja, hasznos lehet a kollégáknak, de ingyen azért mégse terjesztené, annál többet dolgozott vele, a stratégiához hasonlóan díjfizetés ellenében is közzé tehetjük, keressen meg ezügyben!

Szerződésminta (foglalkozás-egészségügyi feladatok)

Korábbi hírlevelekben már írtam arról, hogy a A 18/2007. (V. 10.) SZMM rendelet 23. § szerint a szerződést kötelezően módosítani kellett (volna) 2007.08.13.-ig
"E rendelet hatálybalépése előtt – a foglalkozás-egészségügyi szolgálat és a munkáltató között – létrejött szerződést e rendelet hatálybalépésétől számított 90 napon belül a 27/1995. (VII. 25.) NM rendelet 4. §-a (1) bekezdésének c) pontjában [c) a munkakörülmények és a munkavégzés egészségkárosító hatásainak írásban dokumentált vizsgálatát a szerződésben – a helyi körülmények figyelembevételével – meghatározott gyakorisággal, vagy változás bekövetkezésekor soron kívül;] foglaltaknak megfelelően módosítani."

A rendelet hatályba lépése a kihirdetést követő 3. nap, azaz 2007. V. 13. Ettől számítva a 90 napot, tehát 2007. VIII. 13-ig kellett volna megkötniük a szolgáltatóknak a szerződéseket a fentiek szerint.

Ezek a szerződésmódosítások a legtöbb helyen nyögvenyelősen haladnak, sokszor a foglalkozás-egészségügyi szolgáltató sem tud erről a kötelezettségéről (a munkáltató meg pláne nem). Ezért egy kicsit belekontárkodtunk a foglalkozás-egészségügybe is, és készítettünk egy olyan szerződésmintát, amiben benne van a foglalkozás-egészségügyi szolgáltató összes jogszabályokban előírt kötelező feladata. A szerződésminta a linkről letölthető.

A legfontosabb táblák gyűjteménye

Somogyi Gábor kollégánk összegyűjtötte a legfontosabb táblákat a Munkamédia Tábla-CD-ről, melyre a legtöbb munkáltatónál szükség van. Ha Önnek nincs szüksége a teljes Cd összes táblájára (20.000 Ft-ért) de néhány tábla szokott kelleni, a „legfontosabb táblák gyűjtemény -ben ezeket megtalálja. (ez egy nem nyomtatható változat)

Kérdéslista a munkavédelmi és tűzvédelmi dokumentációk felülvizsgálatához

A munkavédelmi és tűzvédelmi dokumentációk meglétének és megfelelőségének vizsgálatához összeállítottam egy kérdéslistát, ami egész jól használható a kockázatértékeléshez (legalábbis nekem). Minőségügyi szakemberek is fel tudják használni az audithoz (bár lehet, hogy ahhoz kell rajt alakítani)

A letölthető kérdéslista:

Veszélyes anyagok kockázatbecslése

Somogyi Gábor kollégánk készített egy minta űrlapot, amiben legördülő listából lehet kiválasztani az anyagok különböző sajátosságait.

Egységes és átfogó megelőzési stratégia

A foglalkozás-egészségügyi célvizsgálat keretében az OMMF ellenőrzi, hogy a megelőzési stratégia kialakításában részt vett-e a foglalkozás egészségügyi szolgáltató. Ekkor többnyire kiderül, hogy nincs is stratégia. (eddig nem is nagyon ellenőrizték) Én már készítettem egy stratégiát, és hogy ne kelljen mindenkinek feltalálni a spanyolviaszt, itt közzé is teszem gondolatébresztőnek. Ha valaki fel szeretné használni, az anyag végén megtalálja, milyen feltételekkel teheti.

A letölthető stratégia:

Oktatási anyag

A HP készített egy útmutatót a számítógép-felhasználók megfelelő elrendezésű munkakörnyezetét, helyes testtartását, egészségügyi és munkavégzési szokásait ismerteti, azonkívül tartalmazza a HP-termékre vonatkozó elektromos és mechanikai biztonsági információkat. Képernyős munkahelyen oktatási segédletként jól használható.

Az anyag Somogyi Gábornak köszönhetően került fel.

Mentési terv

A Mvt.45. § (1) szerint "Rendellenes körülmények kialakulása esetére — amikor a szabályos üzemvitelre vonatkozó biztonsági előírások nem tarthatók be — a munkahely jellegére, helyzetére, kiterjedésére, valamint a veszélyforrások hatására, továbbá a munkavégzés hatókörében tartózkodókra is tekintettel mentési tervet kell készíteni, és a mentéshez szükséges személyeket ki kell jelölni."

Néhány mentési terv minta a webáruházunkban található.

Különböző hasznos segédletek

Az alábbi segédleteket a Muvapi Kft. készítette.

Kockázatértékelés segédletek

 

Kémiai biztonsági segédletek

Külföldi anyagok

  • A német Finommechanikai és Elektrotechnikai Szakszervezet segédanyagai